Hökarängsbon Mandy Rich byter gröna linjen mot röda på onsdag. Foto: Läsarbild Micke Alm

Mandy Rich rappar om sin transsexuella resa

Hennes mål är att revolutionera den svenska hiphopscenen. På onsdag intar den transsexuella rapparen Mandy Rich Café Le Croissant i Skärholmen.

  • Publicerad 11:15, 27 sep 2018

Vad ska du erbjuda publiken?

– Jag ska rappa mina låtar som handlar om min transsexuella resa och mitt liv, och sträcka ut en hand mot publiken. Det är fantastiskt när människor öppnar sig och börjar prata om det jag rappar om. Så blev det i Rågsved, tidigare i höst. Där började publiken diskutera om jag var en tjej eller inte, efter konserten.

Blir det en renodlad konsert i Café Le Croissant?

– Ja, men jag stannar kvar efteråt och minglar.

– Du skriver på din webbsida att du tänker revolutionera den svenska hiphopscenen. Hur?

– Bland annat genom att vara mig själv. Hiphopen i Sverige är väldigt heteronormativ, även om det finns undantag, som Silvana Imam. Det behövs en representant för transpersoner, som kan berätta om sina erfarenheter.

Har du några favoriter bland dina egna låtar?

– ”Regnbågarnas stad” är mitt hjärtebarn. Den sjöng jag vid invigningen av Stockholm Pride förra året. En annan låt är ”Skarpnäck”, det var där jag växte upp. Det är den låt som har mest lyssningar på Spotify.

Vad har du på gång nu?

– Jag jobbar med två nya singlar i studion just nu. Den ena handlar om att våga ta plats och kriga för sin existens som transperson. Den andra lyfter en viktig fråga kring psykisk ohälsa och självmord.

Konserten i Café Le Croissant i SKLHLM äger rum den 3 oktober kl 19. Arrangör är Folk i Skärholmen, som ordnar Onsdagsklubben.

Mandy Rich var en bit över 20 år när hon insåg att hon var transsexuell. Hon kom ut först i 30-årsåldern. Nu är hon 34 år och har rappat i ett par år.  Foto: Micke Alm