Manar till lugn efter coronahat: ”Nu räcker det”

Inlägg på sociala medier har skapat oro bland svensksomalier i Järva. Mohammed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta, har fått ägna de senaste dagarna åt att lugna oroliga Järvabor istället för att rikta kraften på att bekämpa coronaviruset.

  • Publicerad 12:15, 27 mar 2020

Efter rapporteringen om att flera svensksomalier har avlidit av coronaviruset har en hatstorm startat på sociala medier.

– Det är åsikter om att man tycker det är härligt att Sverige förlorat människor. Vad får man för känslor då? Att man slipper svensksomalier? Att en människa kan skriva det om en människa som har dött, säger Mohammed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

– Det är en hatstorm som pågått och pågår. Mitt budskap är att nu räcker det. Jag vill lägga energi på corona, inte på hatstormen.

Oroliga hör av sig

Många oroliga Järvabor har hört av sig till Mohammed Nuur.

Vad säger människor till dig?

– Bland annat att man känner att man blir skuldbelagd, inte bara svensksomalier. I Järva finns en fantastisk solidaritet. Nu känner man att Järva ännu en gång är på tapeten. Det är inte Järva som har tagit corona till Sverige. Man pekar på individer när det inte är något som enskilda individer har kontroll över.

Tar all tid

Mohammed Nuur säger att han vill fokusera på arbetet mot coronaviruset men att den oro han mött bland människor har tagit all tid.

– Just nu känner man att man har en hatstorm mot sig,

Vad säger du till de som hör av sig till dig?

– Jag säger att från min sida att det som skrivs aldrig är acceptabelt, att det finns en röst som pratar för er och försvarar er, att ni är en del av landet och nationen, att ni gör ett fantastisk jobb när ni jobbar i förskolor och skolor, som läkare. Ni är en del av människorna som får landet att rulla. Inte en enda rasist ska få er känna att ni inte tillhör det här landet.

Lugnar det?

– Delvis. De har förståelse att jag inte har makten att ändra på människor som skriver, men det ger visst lugn och stärker människor.