Lästips. Bibliotekarien i Enebyberg, Susann Moritz, ger boktips. Foto: Stefan Källstigen

”Man vill drömma sig bort”

Ett år med corona och sedan i november har biblioteken i Danderyd stängt, där man istället har haft avhämtning av böcker. Vi kollar med bibliotekarien Susann Moritz hur lokalbornas läsvanor har sett ut under pandemin.

  • Publicerad 11:23, 17 feb 2021

Vad är populärt just nu?

– Det nyaste är alltid populärt. Som Knausgård Morgonstjärnan och Alexander Schulmans Överlevarna. Boken Där kräftorna sjunger, som är trevlig och upplyftande, av Delia Owens har även varit poppis ett tag.

Har ni spanat någon trend under året som gått?

– I somras och under hösten tyckte vi att många sökte sig efter faktaböcker. Många lånade Pesten av Albert Camus. Nu vill man drömma sig bort lite mer. Mer lättsamma och glada böcker. Det brukar vara så också när våren närmar sig.

Har du några boktips?

– Maja Lundes bok Przewalksis häst som handlar om att rädda en vildhästras. En annan magisk och poetisk bok är Sällskapet ofrivilliga drömmare, av Agualusa, om en regimkritisk journalist i Angola som hittar en kamera.

– Och Små glädjeämnen av Clare Chambers som också handlar om en journalist, på 50-talet. Hon får tips på en story om en kvinna som säger sig ha genomgått en jungfrufödelse. Den har väldigt fina vardagsskildringar.

Tips på om man behöver få upp läslusten?

– Man ska inte tveka att sluta läsa en bok som man inte gillar. Boken blir inte ledsen för det, säger Susann Moritz.

Visste du att?

Biblioteken har något som kallas bokcirkelkasse. Om man startar en bokcirkel kan man då låna en kasse med åtta exemplar av samma bok. Mer information finns på Danderyds bibliotek.