Närboende. Mia Trygg var ute med Hampus sent på söndagskvällen. "Jag går alltid ut sent, det har aldrig varit någonting. Jag känner mig trygg här." Foto: Sacharias Källdén

"Man tror inte att det ska hända så nära där man bor"

En man sköts ihjäl mitt i ett bostadsområde på söndagskvällen. "Man hör nästan dagligen att det är en skjutning, men man tror inte att det ska komma så nära där man bor", säger Mia Trygg, som bor i närheten.

  • Publicerad 13:17, 29 nov 2021

Polisen och kommunens trygghetsvärdar är på plats vid avspärrningarna på måndagsförmiddagen. Vid 22.30 sköts en 45-årig man ihjäl här, alldeles nedanför ett flerfamiljshus vid Kvarnbergsplan. Två förskolor ligger strax intill.

På andra sidan gatan går Mia Trygg med hunden Hampus. De var även ute sent på söndagskvällen.

– Jag gick ut vid halv tolv och då mötte jag en man som sa att jag inte skulle gå ner hit. "Där är det avspärrat, det har varit en skjutning." sa han. Så jag gick en annan väg, berättar hon.

Mia Trygg såg poliserna när hon gick längs Lännavägen och sedan hörde hon polishelikoptern.

Hon tycker att det känns obehagligt att något sådant här händer i hennes område.

– Det är fruktansvärt, det är jätteotäckt. Man hör nästan dagligen att det är en skjutning, men man tror inte att det ska komma så nära där man bor.

Mia Trygg har bott i Huddinge i 40 år. Hon går alltid ut sent med hunden och hon känner sig trygg.

– Man hör ofta om oroligheter i Flemingsberg och Visättra, men inte i Huddinge centrum. Men det kommer närmare och närmare. Det måste vara väldigt oroligt för alla ungdomar som är ute och rör sig på kvällarna och som åker kommunalt, säger hon.

Skiftbyte. Trygghetsvärden Isabelle och Catarina Klockerud, tillförordnad säkerhetschef, finns tillsammans med kollegor på plats vid mordplatsen under måndagen. Foto: Sacharias Källdén

Vill se fler synliga poliser

Martina Karlsson är ute och går med Noelia, 1 år, i barnvagnen. Familjen bor i Myrängen och Noelia går i förskolan Bamsebo, alldeles intill brottsplatsen.

– Hon skulle inte gå på förskolan idag oavsett, men jag har en kompis som har barn på förskolan Draken som lät sitt barn vara hemma i dag, säger hon.

Hon ger uttryck för det som flera säger som vi pratar med: Skjutningarna har blivit vardag.

– Med alla skjutningar som varit den senaste tiden har man vant sig, det är det som är det tragiska. Det får inte ske och ändå gör det det. Det är så mycket här i Huddinge också, säger hon.

Familjen planerar att flytta till Gladö kvarn, och trygghetsfrågan är en del i det beslutet.

– Jag vill att mitt barn ska växa upp där det är tryggt. Jag går inte hem själv från pendeln när det är mörkt, det skulle jag aldrig göra. Men det är värre för yngre som rör sig mer ute på kvällen. Jag tycker att det borde vara fler synliga poliser ute, på pendeln och där unga rör sig. Det skulle skapa mer trygghet.

Mordplatsen. Mannen som sköts på söndagskvällen avled på platsen. Foto: Sacharias Källdén