Här är en skärmdump från filmen där mannen sparkar sin hund. Foto: Läsarbild Privat

Man sparkade sin hund – filmklipp upprör på nätet

Ett filmklipp där en man slår och misshandlar sin hund i Täby har fått stor spridning i sociala medier. Händelsen filmades av ett vittne och har anmälts. Hunden har även omhändertagits av polisen. – Jag blev helt förtvivlad och ringde polisen, säger vittnet.

  • Publicerad 11:44, 17 dec 2019

På filmklippet sparkar en man på en hund flera gånger när de är ute och promenerar i Hägernäs strand i Täby på måndagsmorgonen. Ett vittnen till händelsen, som vill vara anonym, filmade när mannen misshandlade hunden.

Vittnet var hemma med sitt sjuka barn och såg vad som hände från sitt fönster.

– Mannen gick framför hunden och slog och drog i den. Jag lyfter då telefonen och börjar filmar. Jag höll på att kräkas. Så jag ringde till 112.

Flera Täbybor har engagerat sig

Personen lade sedan upp filmklippet på Facebook för att få hjälp av allmänheten att hitta hunden och mannen. Videon har i skrivande stund fått över 3 700 delningar och många Täbybor har engagerat sig i händelsen. Vissa har även varit ute och letat efter hunden.

– Det blev en enorm uppslutning och starka känslor. Jag är väldigt imponerad över vilken kraft det finns i samhället. Att så många vill så väl.

Vittnet har även fått en del kritik i Facebook-inlägget för att personen inte sprang ut och hjälpte hunden.

– Jag ville inte lämna mitt sjuka barn hemma själv. Sedan om jag hade sprungit ut hade det blivit ord mot ord. För hundens bästa så var det bättre att jag filmade för nu finns det bevismaterial.

Vittnen ingrep när kvinna slog och bet sin hund under promenad

Hunden har omhändertagits

Polisen i Täby bekräftar att man har fått in en anmälan om djurplågeri på måndagen och att ärendet utreds.

– Utredningen pågår och hunden är omhändertagen. Mer än så vill vi inte säga i nuläget, säger Täbypolisen Jan Berlin.

Han vill inte svara på frågor om gärningsmannen utan hävisar till utredningssekretess.

Hoppas att mannen kan identifieras

Däremot tror Jan Berlin att det ska gå att identifiera mannen då många är engagerade och håller ögonen öppna. Jan Berlin uppmanar även personen som vet eller sett något att direkt kontakta polisen.

– Det finns en risk att oskyldiga drabbas. Det kan vara någon som som passat hunden. Så man ska vara försiktig, säger han.

Om en person döms för djurplågeri kan ärendet i slutändan hamna hos länsstyrelsens enhet för djurskydd. Myndigheten kan då göra bedömningen att ge personen ett djurförbud som innebär att den inte får ha djur.