54-åringen som misstänks för mordförsöket advokaten Henrik Olsson Lilja vid Norr Mälarstrand har en lång kriminell karriär bakom sig. Foto: Mitt i

Man som misstänks för advokatskotten har lång kriminell bakgrund

54-åringen som misstänks för mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja vid Norr Mälarstrand har nu häktats. Mannens tidigare domar vittnar om en lång kriminell karriär.

  • Publicerad 15:00, 7 nov 2019

Det var på morgonen fredagen den 6 september som de kände advokaten Henrik Olsson Lilja sköts i trappuppgången till sin bostad på Norr Mälarstrand. Han skadades svårt, men överlevde.

Henrik Olsson Lilja företrädde tidigare i år företrädde ASAP Rocky innan världsartisten valde att byta advokat strax innan rättegången. Foto: Olsson Lilja advokater

Sedan dess har polisen sökt intensivt för att hitta skytten och andra inblandade.

I tisdags fick arbetet ett genombrott – då anhölls två personer. Den ena, en 54 årig man som bor i Stockholmsområdet, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, den andra skäligen misstänkt för medhjälp till mordet.

På onsdagen häktades 54-åringen. Den misstänkte medhjälparen sitter fortsatt frihetsberövad i väntan på utredningen ska komma vidare.

Lång kriminell karriär

När Mitt i går igenom 54-åringens tidigare domar broderas bilden av en person med lång kriminell karriär. Bland annat dömdes han 1993 för grovt rån. Ett fängelsestraff han två år senare rymde från under en bevakad permission.

Väl på rymmen begick han nya brott. Men år 1996 var han tillfångatagen och kunde dömas till 13 års fängelse för brottssejouren.

Advokaten Henrik Olsson Lilja sköt i bröstet vid niotiden på fredagsmorgonen den 6 september. Foto: Stefan Källstigen.

I mitten på 2000-talet rymde mannen en gång till. Den gången från Kumlaanstalten. Tillsammans med två intagna kumpaner blev han fritagen på ett spektakulärt vis, med hjälp av personer utifrån fängelset. Trion greps efter bara några dagar i frihet.

Under tiden i fängelse har han suttit på säkerhetsavdelning och varit isolerad.

Åtalades 2019

Så sent som 2019 åtalades 54-åringen igen, nu för förberedelse till rån. Misstankarna började efter att polisen påträffat mannen i en skåpbil tillsammans med två andra män.

Dessförinnan ska trion ha införskaffat buntband, svarta handskar, kontantkortstelefoner, störsändare och mörka kläder. Utrustning som åklagaren menar skulle användas vid rån.

Men de inblandade nekade till att förberett något rån och blev också frikända av tingsrätten efter att ha suttit frihetsberövade i knappt två månader. Åklagaren överklagade domen till hovrätten som ännu inte fattat något beslut.