Misstänkt tjänstefel. Från det här fönstret föll målsäganden, efter att ha träffats av två skott som avlossats av polis på gatan. Foto: Polisens förundersökning

Man sköts av polis i Gamla stan – föll sex meter från fönster

I samband med ett misstänkt inbrottsförsök i Gamla stan förra året skottskadades en man av polis. En polis står nu åtalad för tjänstefel. "Omständigheterna visar inte på nödvärn", säger överåklagare Anders Jakobsson.

  • Publicerad 13:28, 8 jul 2021

I april förra året kallades polis till Baggens gata i Gamla stan, efter att en anmälare uppgett att denne sett en person bryta sig in i en port.

I samband med händelsen skottskadades en person, som misstänktes för inbrottet. Enligt den polisanmälan som upprättades agerade polisen i nödvärn.

Föll ut från fönster

I april i år åtalades en polis för tjänstefel.

– De omständigheter som framkommit i förundersökningen anser jag inte visar på nödvärn. Jag väckte åtal då jag anser att det föreligger tillräckliga skäl för fällande dom, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren.

Enligt åklagaren har polismannen avlossat två skott mot målsäganden, som stod på en avsats utanför ett fönster, sex meter ovanför Österlånggatan. Han träffades i benet och handen och föll till marken.

Man dog i sin bil efter hälsotest hos läkare

Olika bilder av händelseförloppet

Men i den anmälan som upprättades av polisen samma dag är händelseförloppet annorlunda. Enligt den ska den skjutne mannen gått till angrepp mot polisen med ett tillhygge inne i fastigheten. Skott avlossades, men missade. Mannen hoppade då ut genom fönstret ner till gatan, där han gick till angrepp mot poliser utanför, varpå han skottskadades.

Han kördes med ambulans till Karolinska universitetssjukhuset där han vårdades för skott- och fallskador.

Barrikaderade sig

I förhör uppger målsäganden att han är hemlös, och sökt sig in i fastigheten för att värma sig. Han uppger själv att han var drogpåverkad. Tillhygget var en gardinstång, som han ska ha använt för att försöka barrikadera sig i rummet när polisen kom.

Enligt honom ska han inte gått till angrepp mot polisen.

– Min klient ser fram emot att få det prövat hur det kan vara befogat att öppna eld mot en person som står flera meter upp på en husfasad. Jag menar att det aldrig kan vara befogat våld, säger målsägandens advokat Anton Strand.

Rättegång i höst

Polismannen nekar till brott. Rättegång inleds i Stockholms tingsrätt i september.

Polisens personalansvarsnämnd har beslutat att polismannen inte förlorar sin anställning vid eventuell fällande dom.

Den skottskadade mannen står i sin tur åtalad för hot mot tjänsteman för händelserna inne i fastigheten, vilket ska prövas samtidigt som åtalet mot polisen.

Mitt i har sökt polismannens advokat för en kommentar.

Glädjebeskedet: Popaganda är tillbaka

Från fönstret ned till gatan är det ungefär 6,5 meter, enligt förundersökningen. Foto: Polisens förundersökning