Skottlossning. En polis avlossade sitt tjänstevapen i Kistaområdet, mot en man som ska ha varit mycket aggressiv mot resenärer och ordningsvakter på tunnelbanan i morse. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Man skjuten av polis i Kista

En man besköts av en polis i närheten av Kistas tunnelbanestation i morse, efter att han enligt polisen uppträtt väldigt aggressivt mot både resenärer och ordningsvakter. Mannens skadeläge är oklart.

  • Publicerad 08:58, 21 jun 2022

Klockan 06.40 på tisdagsmorgonen kallades polis till Kistas tunnelbanestation, efter att en man ska ha betett sig väldigt aggressivt mot både ordningsvakter och andra resenärer.

– Mannen ska ha varit aggressiv och utåtagerande. Han gick ut från tunnelbanestationen och bort en bit in i ett bostadsområde i Kista. På grund av en situation som uppstod blev han där skottskadad av polisen. Poliserna på plats gav honom sedan vård till ambulans kom, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen.

Fahlström vill inte gå in på detaljer kring vad som ska ha skett i den situation som uppstod.

Mannen fick föras till sjukhus. Han var vaken och talbar när ambulanspersonalen körde i väg, men mer än så vet inte polisen om hans skadeläge, berättar Per Fahlström vid 11.30-tiden på tisdagen.

En annan person som blivit slagen av mannen fick vård på plats.

– Han behövde inte akut vård utan kunde ta sig till sjukhus för egen maskin, säger Per Fahlström.

Utredningar inledda

Polisen har nu inlett en förundersökning mot mannen gällande försök till mord, misshandel alternativt grov misshandel, och hot/våld mot tjänsteman.

När en polis använt sitt tjänstevapen i ett ingripande är det standard att inleda en särskild utredning, som leds av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren. Även en sådan är inledd.

– Vi kontaktar rutinmässigt åklagare vid situationer där en polis använt sitt vapen, säger Per Fahlström.