Kevin Munro verkar ha det lätt för att snacka med eleverna. Foto: Erik Lejdelin

”Man ska vara stolt över att vara lärare”

Det var oroligt på Bergtorpsskolan i vintras. Den förra rektorn gjorde en plötslig sorti genom ett syrligt mejl. Nu har australiensaren Kevin Munro tagit över spakarna och vi gjorde ett besök för att fråga om vinstkrav och lärarstress.

  • Publicerad 13:57, 11 maj 2018

Det råder spänd stämning på Bergtorpsskolan. Eleverna har svettats över det nationella provet i matematik och de som är klara sitter och pustar ut i korridorerna. Rektorn Kevin Munro strosar runt och försöker lätta upp stämningen.

– Hur gick det grabbar?

”Det gick skit”, säger en. ”Det var hur lätt som helst”, säger en annan. Kevin Munro har varit deras i rektor i lite mer än två månader, men han verkar redan vara tjenis med de flesta.

Kevin Munro går och snackar med eleverna som håller på skriver nationella provet i matematik. Foto: Erik Lejdelin

Undervisat i en katolsk flickskola

Han är musikläraren från Australien som jobbat på ett tiotal skolor, bland annat på en katolsk flickskola. Han landade i Sverige under 1990-talet och har jobbat på internationella skolor i Stockholm som både lärare och sedermera rektor. Nu senast på Futuraskolan inne i stan.

Tumult vid rektorsavhopp

I julas avgick rektorn Mats Vikström plötsligt. I ett mejl till föräldrar och elever meddelade han att han inte längre hade styrelsen förtroende. Han hade inte drivit den internationella läroplanen tillräckligt tydligt.

Skolans vinst hade också varit för låg. Futuraskolans vd skickade snabbt ut ett mejl och bad alla om ursäkt.

Rektorn avgick den sista december. Kevin Munro tog över i mars.

– Alla sju Futuraskolor följer den svenska läroplanen tillsammans med en internationellt program – IMYC. Men här på Bergtorp har det släpat efter, vi siktar mot en tvåspråkig internationell skola inom tre till fyra år, säger Kevin Munro.

Kevin Munro spelar mycket musik på fritiden. Foto: Erik Lejdelin

Ökad arbetsbörda för lärarna

Han säger att vissa föräldrar varit oroliga för att den internationella kursplanen skulle att ta över skolans tre profiler. Men så blir det inte, garanterar han.

Det kom även oroande signaler om att arbetsbördan för lärarna ökat under hösten – med sjukskrivningar och vikarier som följd.

– Lärarna jobbar hårt, så är det på alla skolor. Men det handlar om att hitta en bra struktur. Små förändringar som tydligare arbetsfördelning och schemaläggning kan förbättra enormt.

Vissa skolor tvingas anställa 19-åringar direkt från gymnasiet

Kevin Munro tycker att den svenska skolan kan vara lite för mjuk ibland.

Han säger att man, trots lärarbristen, inte får börja tumma på yrkesstoltheten.

– Man ska vara stolt över att vara lärare. Lärare med behörighet och erfarenhet gör skillnad i många elevers liv. Det är synd att vissa skolor tvingas anställa 19-åringar att undervisa i matematik, det underminerar hela skolan.

”Det är klart att ägarna vill ha en vinst”

Men Futuraskolan Bergtorp har haft det kämpigt även på den punkten. Enligt SVT:s genomgång av Sveriges skolor läsåret 2016/2017 så befann sig skolan då bland den tredjedel med minst behöriga lärare. Siffrorna har bättrats på sedan dess, menar Kevin Munro.

– Det är klart att skolan har lidit av instabilitet i lärarkåren. Men vi har flera obehöriga lärare som får lärarlegitimation inom kort och under min tid har två obehöriga ersatts av två behöriga. Vi ska bara anställa behöriga lärare.

Och hur är det med vinstkraven?

– Det är en privat friskola och det är klart att ägarna vill ha en vinst. Men jag är ingen ekonom och skolan drivs inte som ett företag. Vi vill bygga upp en attraktiv skola som lockar fler.

Kevin Munro bor med sin fru och sin mops i Vallentuna.

Han poängterar att skolan ska vara en trygg plats för eleverna, och han är allergisk mot grabbig stämning eller annat beteende som stör undervisningen. Samtidigt tycker han att den svenska skolan kan vara för otydlig och mjuk i kraven på studiero.

– Man ska visa respekt för varandra och ha ordning och reda i klassrummen. Så ser det ut på skolor runt om i världen och jag vill att eleverna ska få med sig ett internationellt ”mindset”.

Fakta

Det här är Kevin Munro

Bor: Vallentuna

Ålder: 51

Bakgrund: Jobbat på ett tiotal skolor. Bland annat som lärare, biträdande rektor och rektor. Avslutade sin rektorsutbildning 2009.

Familj: En fru, två söner. Den yngsta går ut Täby Enskilda Gymnasium till sommaren.

Husdjur: En liten mops som heter Maggie efter sin mamma. Och en osocial katt.

Hobbys: Spelar och lyssnar på musik. Matintresserad och gillar att påta i trädgården.

 

Visa merVisa mindre