Mannen har inte förkommit i utredningen tidigare, men är på grund av teknisk bevisning nu misstänkt för inblandning i gruppvåldtäkten. Foto: Mitt i/Arkiv

Man misstänkt för sex år gammal gruppvåldtäkt i kolonistuga

Tre unga män dömdes för en utdragen och brutal gruppvåldtäkt i Järvaområdet sommaren 2014. De har redan avtjänat sina straff. Tack vare teknisk bevisning har nu ytterligare en misstänkt man kunnat gripas – nästan sex år efter händelsen.

  • Publicerad 05:11, 14 apr 2020

Gruppvåldtäkten i en kolonistuga i Järvaområdet strax före midsommar 2014 var brutal. En kvinna våldtogs och fick en pistol intryckt i munnen. Våldtäkten fortsatte sedan i en källare. Fängelse i fem respektive två och ett halvt år blev straffen för en 21-åring och en 19-åring. En tredje 18-årig man fick sluten ungdomsvård. Samtliga i trion, som redan har avtjänat sina straff, nekade till brott.

Ulrika Lindsö var ansvarig åklagare och hon menade att det fanns fler gärningsmän, som inte hade identifierats.

Teknisk bevisning bakom gripandet

Nästan sex år senare är nu ytterligare en ung man från Vällingby misstänkt för inblandning i gruppvåldtäkten. Han är i dag i 20-årsåldern och har inte varit delgiven misstanke tidigare, men tack vare teknisk bevisning har han kunnat gripas och har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt. Själv nekar han till brott och har motsatt sig att sitta häktad. Åtal ska vara väckt senast den 16 april.

– Det fanns saker som gjorde att man visste att det fanns ytterligare misstänkta och det är med anledning av de spåren som vi tror att vi har identifierat ytterligare en inblandad person. Det rör sig om teknisk bevisning, säger åklagare Josefina Yalo, som leder förundersökningen.

Fler förhör ska hållas

Hon räknar inte med någon lång utredning den här gången, på grund av att stora delar av utredningsarbetet med bland annat teknisk undersökning genomfördes 2014. Det som ska göras närmast är framförallt att hålla fler förhör.

Kan ytterligare misstänkta komma att gripas?

– Nej, inte som jag ser det just nu.