Spåren av männens verksamhet leder till juni 2019 och en stad i södra Spanien. I februari i år kör de över Öresundsbron enligt åklagaren. Foto: Google maps / Most Photos

Män misstänks ha fört ett halvt ton knark till Upplands-Bro

Två män är häktade i sin frånvaro efter att de misstänks ha kört en lastbil med närmare ett halvt ton narkotika in i Sverige via Öresundsbron och sedan vidare till en plats i Upplands-Bro kommun.

  • Publicerad 11:39, 18 feb 2020

Två män, i 30-årsåldern och 50-årsåldern , häktades i sin frånvaro under lördagen av Attunda tingsrätt.

Männen är på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Bakgrunden till det är att männen tillsammans med andra under en period från juni 2019 till februari 2020 i en stad i södra Spanien misstänks ha köpt, paketerat och transporterat 250 kilo cannabis och 190 kilo marijuana.

I februari misstänks männen ha kört in narkotikapartiet i Sverige via Öresundsbron, och sedan vidare till en plats i Upplands-Bro kommun.

Chefsåklagare Krister Petersson vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet skriver i sin häktningsframställan:

”Brottet är att anse som synnerligen grovt då det utgjort ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika eller annars varit av synnerligen farlig eller hänsynslös art.”

Att männen nu häktats i sin frånvaro betyder att de kan efterlysas internationellt.

Mitt i har sökt båda ombuden för de häktade männen.

Advokat Mats Ljungquist, bekräftar att hans klient häktats i sin frånvaro och att han meddelat rätten att mannen han företräder förnekar brott. Mats Ljungquist säger samtidigt att han inte haft någon kontakt med sin klient.

– Att han förnekar har jag meddelat rätten reservationsvis, vilket innebär att jag utgår från att han förnekar brott, säger Mats Ljungquist.

Den andre mannens ombud vill inte ge några kommentarer.

Mitt i har även sökt chefsåklagare Krister Petersson.

Texten uppdateras.


En vecka med sprängningar längs Kockbackavägen

Kommunen bygger gång- och cykelväg. Under nästa vecka så kommer det sprängas längs med Kockbackavägen med anledning av kommunens gång- och cykelvägsbygge. Det hela påbörjas på måndag och pågår till fredag.fredag 16/4 17:40

Spridningen av covid minskar i Upplands-Bro

✔ Och så många har fått vaccinet. Antalet bekräftade fall av covid-19 i Upplands-Bro minskade under den senaste veckan. Samtidigt redovisas att 13 procent av kommunens invånare fått minst en dos av vaccinet.fredag 16/4 10:29