JAGAS. En man i handfängsel är på flykt, misstänkt för att försöka bryta sig in i ett garage i Upplands Väsby på tisdagskvällen. Foto: Mostphotos

Man med handfängsel jagas efter försök till stöld

En man, som misstänks för att ha försökt bryta sig in i ett garage i Upplands Väsby på tisdagskvällen, är på flykt. Han känns förmodligen igen på en lite udda attiralj: handfängsel.

  • Publicerad 16:58, 6 okt 2021

Den andra gärningspersonen, som hade handfängsel, är fortfarande på fri fot.

Det var vid 17.30-tiden på tisdagskvällen som polisen kallades till Upplands Väsby med anledning av att två män försökte bryta sig in i ett garage.

När patrullen med två poliser anlände och sökte igenom ett större område, sågs en mörkt klädd person fly över ett stängsel. Patrullen körde mot platsen och anträffade två män som stämde in på signalementet.

Polisen förklarade vad som hänt

Sollentunapolisen tog senare på kvällen till ett annorlunda grepp och beskrev det fortsatta händelseförloppet på sin Facebooksida.

Där skriver de att en av de misstänkta slet sig och flydde. Den ena polisen sprang efter medan den andra satte handfängsel på misstänkt nummer två.

Men när polisen som stod med den gripne uppfattade att kollegan hamnade i underläge lämnade hen den handfängslade mannen, tog sig till kollegan och lyckades övermanna den flyende personen.

"Någon minut senare är ena polisen tillbaka på den plats där den handfängslade personen befann sig men denne är då försvunnen", skriver polisen på Facebooksidan.

De skriver vidare att det i många fall handlar om blixtsnabba beslut:

"I detta fallet togs beslut om att kollegans säkerhet var viktigare än att säkra ena frihetsberövade personen. För oss ett självklart val! Lite besvikelse var det såklart då personen som lämnades lovade polismannen att stanna kvar. (Läs sista meningen med en gnutta ironi)."

En man anhållen

Den man som greps är i 30-årsåldern och på sannolika skäl anhållen misstänkt för försök till stöld.

– Den andra gärningspersonen, som hade handfängsel, är fortfarande på fri fot, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen och fortsätter:

– Nu jobbar vi med att kartlägga hur han tagit sig från platsen, vi kollar bland annat med kollektivtrafiken och taxibolag.

Efter telefonsamtal med lokalpolisområdet låter de hälsa, via kommunikatör Lotta Lundberg, att om den misstänkte inte själv lyckats få av handfängslet är han varmt välkommen in till polisstationen för omhändertagande och bortmontering.