ÅTAL. Mannen körde på en grind i Väsby - och saknade dessutom behörighet att köra lastbil. Nu riskerar han att få betala 300 000 kronor i skadestånd. Genrebild Foto: Mostphotos

Man körde sönder grind för 300 000 kronor

I augusti förra året körde en narkotikapåverkad man i 40-årsåldern in i en grind på Vällstatippen i Väsby. Nu åtalas han för bland annat grov skadegörelse och riskerar att få betala över 300 000 kronor i skadestånd.

  • Publicerad 15:36, 12 apr 2021

Mannen som åtalas är i 40-årsåldern och hemmahörande i södra Stockholm. I början av augusti förra året körde han med en lastbil in i en grind på Vällstatippen, strax utanför Väsby.

Skadorna på bomhus, grind och bommar var så omfattande att brottet bör bedömas som grovt, enligt åklagaren, som yrkar på ett skadestånd på 323 346 kronor.

Mannen var enligt åtalet narkotikapåverkad när han körde in i grinden, samt saknade behörighet att köra lastbil. Han åtalas därför även för rattfylleri och olovlig körning.

Förnekar skadegörelse

Mannen förnekar skadegörelse, men erkänner olovlig körning, bruk av narkotika och rattfylleri.

Han varken erkänner eller förnekar det innehav amfetamin som han enligt åtalet haft på sig vid gripandet.

Som bevisning har åklagaren, förutom muntligt förhör med den misstänkte mannen, en övervakningsfilm för att bevisa att den tilltalade uppsåtligen kört in i en grind.

Det finns även ett analysresultat och ett beslagsprotokoll för att bevisa att den tilltalade använt och innehaft narkotika.

Enligt körkortsregistret saknar den tilltalade körkortsbehörighet för lastbil.

Om skadegörelsen bedöms som grov riskerar den åtalade mannen fängelse i upp till fyra år.