En 27-årig man har dömts vid Södertörns tingsrätt till 15 års fängelse och livstids utvisning efter en knivattack på en kvinna han låg i skilsmässa med. Foto: Mitt i

Man knivattackerade sin fru - som höll barn i famnen

En 27-årig man i Jordbro gick till knivattack mot sin fru när hon höll deras barn i famnen. Ett rådigt ingripande av en granne räddade kvinnans liv. Nu har mannen dömts till 15 års fängelse och livstids utvisning för mordförsök.

  • Publicerad 12:32, 19 nov 2020

Det var på kvällen den 13 juni som kvinnan lurades till en bostad i Jordbro, och attackerades av en 27-årig man som hon låg i skilsmässa med.

Mannen hade deras två gemensamma barn, 5 och 7 år gamla, hos sig när han ringde och bad kvinnan komma dit för att ett av barnen var sjukt. När det visade sig vara en lögn, och att han i själva verket lurat dit kvinnan för att han var upprörd över en bild på henne i sociala medier, försökte hon lämna lägenheten med barnen.

Mannen drog då fram en kökskniv och gick till attack i trapphuset, samtidigt som hon höll ett av barnen i famnen och det andra barnet såg på.

En granne hörde skriken från kvinnan och barnen och tog sig ut i trapphuset. 27-åringen avbröt attacken, och kvinnan kunde föras till sjukhus med livshotande skador.

Hedersmotiv bakom attacken

27-åringen tog sig då till Jordbro pendelstation där han la sig på tågspåren för att begå självmord, men överlevde. Han berättar under rättegången att han ville dö för att han var så upprörd för det svek som han anser att hon utsatt honom för.

Nu har han dömts vid Södertörns tingsrätt till 15 års fängelse och livstids utvisning. Han ska också betala 275 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Det är ett högt straffvärde, men från den första januari i år är livstid huvudregel för mord och då följer även hårdare påföljd för försök till mord. Och hade inte grannen ingripit hade övergreppet mycket väl kunnat leda till att kvinnan dog, säger kammaråklagare Anton Tunving.

Det är en bedömning tingsrätten delar. Man anser även att attacken är särskilt hänsynslös eftersom den skedde inför barnen.

Rätten bedömer också att det fanns ett uppsåt. Under parets relation har han vid flera tillfällen misshandlat kvinnan och hotat att ta livet av henne för att det handlade om familjens heder. Kvinnan och barnen bodde också på skyddat boende innan attacken.

Domen ska överklagas

Mannen hävdar att det inte fanns något uppsåt, utan att hans avsikt bara var att hota kvinnan.

Domen ska också överklagas.

– Det är ett väldigt långt straff och min klient gör gällande att det inte fanns något uppsåt utan att det handlar om olyckliga omständigheter. Här anser jag att maxstraff borde vara tolv år och ingen utvisning, säger mannens advokat Lars Olof Carlén.