Män i misstänkt stöldliga åtalas

Först stal de offrens plånböcker. Sedan tömde de deras bankonton. Nu har tre personer åtalats, misstänkta för ett stort antal grova stölder och bedrägerier på Söder och i city.

  • Publicerad 11:42, 11 maj 2015

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger skrivit om att antalet fickstölder på Södermalm har skjutit i höjden och om ligorna som ständigt tar till nya knep för att lura av dig dina värdesaker.

Nu har tre män, som alla är i 20–30-årsåldern, åtalats misstänkta för ett stort antal fall av grov stöld och bedrägeri. Männen sitter sedan tidigare häktade.

Det var i samband med att rapporterna om fickstölder kring tågknutar och shoppingstråk som Slussen, Götgatan, Gamla Stan och T-centralen började att dugga tätt som polisen började misstänka att en och samma liga låg bakom ett stort antal av fallen.

Genom att gå igenom ett stort antal övervakningsfilmer kom man de tre männen på spåren.

– Man ser hur de har jobbat i grupp. De har stått och iakttagit offret när denna har slagit in sin kod vid en SL-automat eller bankomat. Sedan har man stulit kortet och tömt det på pengar. Offren har oftast inte märkt något förrän senare, säger kammaråklagare Sophia Berling.

Åtalet gäller 23 olika fall av grov stöld och bedrägeri, men fler kan vara drabbade.

– Allt har inte gått att styrka, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt två av männens advokater, den tredje säger att klienten förnekar brott.

Under 2014 kom 11 728 anmälningar om fickstölder in till Citypolisen där Södermalm ingår, det är drygt 30 stölder om dagen.

Fakta

Tjuvarnas tre vanligaste trick

Rulltrappskrocken: Någon går in i dig när du stiger av rulltrappan. Med sig därifrån har hen också dina värdesaker.

Kartbluffen: Du blir tillfrågad om vägen av någon som lägger en karta på ditt kafébord. Under kartan ligger din mobil som försvinner med kartan och tjuven.

Fotbollsfinten: Någon kommer fram och trixar med en fotboll. När personen försvunnit är också din plånbok eller mobil borta.

Visa merVisa mindre