Män i kriminellt nätverk fällda för en rad brutala våldsbrott

Den senaste veckan har flera domar fallit i Attunda tingsrätt mot tre unga män med kopplingar till den kriminella nätverksmiljön i Sollentuna. Domarna är ett resultat av omfattande utredningsarbete och de handlar om försök till mord, grovt vapenbrott, försök till grovt rån, grov misshandel, vapenbrott, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

  • Publicerad 06:15, 12 feb 2021

– De här individerna och deras handlingar har länge varit högt prioriterade i Sollentunas problembild. Polisen ser dessa domar som ett bevis på ett mycket framgångsrikt polisiärt arbete i både våra ingripanden och i vårt utredningsarbete, säger Christoffer Bohman, lokalområdespolischef i Sollentuna.

De tre männen är alla omkring 20 år gamla och bosatta i Sollentuna – en i Tureberg, en i Edsberg och en i Rotebro.

Knivattack på krog

Det första våldsbrottet de nu har dömts för skedde i Märsta den 7 november 2018. De tre männen rusade in på en restaurang och gick till attack med knivar mot flera gäster. Fyra män knivhöggs och även andra personer drabbades av lindrigare skador.

Alla tre greps och häktades men släpptes senare, två av dem då de vid den tiden var minderåriga och blev omhändertagna av socialtjänsten.

Knivhögg rånoffer

Lucianatten ett drygt år senare, den 13 december 2019, var de två yngre ur trion inblandade i ett nytt grovt våldsbrott då de gick fram och pistolhotade en man i en bil på Allfarvägen, alldeles vid busstorget.

De var ute efter mannens klocka, som var helt i guld och värd cirka 300 000 kronor. Mannen lyckades inte få av sig klockan då den hade dubbla lås, och rånarna blev så otåliga att en av dem plötsligt gav honom flera snabba knivhugg. Mannen fick livshotande skador och även hans flickvän som satt på passagerarsätet skadades.

När en man och en kvinna som rånoffren precis hade ätit middag med såg vad som hände och gick mot bilen lyfte en av gärningsmännen en pistol mot dem på två tre meters avstånd och avlossade ett skott mot mannen innan rånarna sprang därifrån.

Sköt man i magen

Nyårsnatten bara drygt två veckor senare var det dags igen. Två av de tre männen lämnade då kvar ett vapen i en taxi och gjorde sig skyldiga till grovt vapenbrott. Den tredje mannen häktades och kunde sedan snabbt kopplas ihop med de tidigare brotten.

Den 31 maj i fjol var två personer i trion igång igen då de sköt en man på Malmvägen. Mannen träffades i magen och skadades illa, men överlevde och gärningsmännen kunde gripas ett par dagar senare.

Kvinna med pistol i tvättmaskin friad för grovt vapenbrott

Nu har de tre männen alltså dömts i Attunda tingsrätt, och sammanlagt genererade brotten ett straffvärde på 17 år och 10 månader.

Alla domar överklagades

Alla domarna har överklagats och en av männen är på fri fot medan de två andra är frihetsberövade i väntan på hovrättens utslag.

– Nu följer en rättsprocess som ligger utanför lokalpolisområdets påverkan. Vi är nöjda med vårt arbete och generellt nöjda med den uppklarningsförmåga vi har när det gäller de grova brott som sker i Sollentuna, säger Christoffer Bohman.

Regeringen satsar på Sollentunas brottsförebyggande arbete

Att de tre männen satt häktade redan efter knivattacken på restaurangen i Märsta 2018 men släpptes är inte mycket att göra något år, anser Christoffer Bohman.

– Vi bor i ett samhälle där man måste dömas utom allt rimligt tvivel, och bland räcker inte bevisen. Men vi är stolta över arbetet som gjorde att de nu kunde dömas, och över att vi har förbättrat vårt samarbete med avdelningen för grova brott. Vi har också blivit duktigare i det initiala läget med sådana här grova brott. Vi lägger mycket krut de första två dygnen och de är ofta väldigt avgörande, säger han.

Så ska polisen stoppa Sollentunas kriminella gäng

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Smittspridningen fortsätter att öka

Nyheter "Slarvar vi, får vi betala för det senare", säger Stefan Löfven (S) Antalet smittade av covid-19 fortsätter att öka i Sollentuna. Under vecka 18 konstaterades 261 nya fall, vilket är fler än på fem veckor, enligt Folhälsomyndighetens senaste statistik.fredag 14/5 9:39

Advokat varnas – ska betala straffavgifter

Nyheter Blev anmäld till Advokatsamfundet En advokat i Sollentuna blev anmäld till Advokatsamfundet av en annan jurist och en klient. Nu måste hen betala straffavgifter på sammanlagt 10 000 kronor för att inte ha yttrat sig i tid om...torsdag 13/5 9:15