DÖMD. Huvudmannen i knarkhärvan döms till åtta års fängelse, meddelade Södertörns tingsrätt. Foto: Mitti

Man i 50-årsåldern fast i knarkhärva – dömd till åtta års fängelse

Polisen i Stockholm gjorde förra året ett av sina största narkotikabeslag. De hittade 76 kilo amfetamin. Nu döms huvudmannen i narkotikahärvan till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

  • Publicerad 12:09, 22 okt 2020

Enligt polisen är det ett omfattade utredningsarbete av polisen, tullen och Europol som ligger bakom att mannen kunde dömas.

– Vi är glada över att ha fått bort en så pass stor mängd narkotika från marknaden, som annars skulle ha hamnat hos bland andra ungdomar som slutkonsumenter. Vi är också glada över att vi har kommit åt personer som faktiskt bereder narkotika för försäljning, och att det rörde sig om personer som i narkotikasammanhang var relativt okända för vår del, säger Ulf Sundström, kriminalinspektör på grova brott Stockholm syd, i ett pressmeddelande.

Tips från tullen

Det var under våren 2019 som Ekobrottsmyndigheten fick tips från tullen om att det fördes in tobak i landet. Efter några månader fattades misstankar om att det även handlade om narkotika.

Ytterligare några månader senare, i november, slog polisen till mot tre platser i Stockholmsområdet. Bland annat en adress i Täby där den största mängden amfetamin förvarades och sedan det transporterats från en bearbetningsanläggning i Österhaninge.

Enligt kriminalinspektör Ulf Sundström arbetade totalt 104 poliser i den omfattande utredningen. I dag kom domen från Södertörns tingsrätt.

Utfallet blev så här:

✓  Huvudmannen, en man i 50-årsåldern, dömdes till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

✓  En man i samma ålder dömdes till sex års fängelse för samma brott.

✓  En kvinna i 30-årsåldern dömdes till ett år och nio månaders fängelse för narkotikabrott och grovt penningtvättbrott.

✓  En man i 50-årsåldern dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling till fängelse i ett år.

✓ En man i 45-årsåldern dömdes till fängelse i tio månader för urkundsförfalskning, narkotikabrott och narkotikasmuggling.

Enligt polisen har 76 kilo amfetamin ett uppskattat försäljningsvärde på flera miljoner kronor.