Bevisningen räckte. Mannen från Edsberg dömdes för en rad brott. Foto: Stefan Källstigen

Man höll kvinna fången i sin lägenhet – döms

En man i 30-årsåldern har dömts för bland annat olaga frihetsberövande och misshandel efter att han hållit en kvinna fången i sin lägenhet i Edsberg.

  • Publicerad 14:03, 21 sep 2021

Jag tycker att domen är välskriven.

Mannen och kvinnan hade inte haft kontakt på flera år då han kontaktade henne på Facebook i somras, enligt domen. De träffades hemma hos mannen i Edsberg en helg i slutet av juli.

Efter ett tag uppstod en konflikt då mannen ville att kvinnan skulle städa hans lägenhet. Bråket eskalerade och mannen tog ett hårt grepp om kvinnans ansikte. När hon började gråta blev han arg och tog ett strupgrepp, enligt kvinnan.

Kompis slog larm

När en kompis till mannen kom in i rummet sa mannen åt honom att leta fram en sax för att använda som vapen mot kvinnan och silvertejp att sätta för hennes mun med, enligt domen.

Då kompisen inte hittade sax eller tejp fick han en smäll av mannen, som täppte till kvinnans mun och band hennes händer och fötter med trasor.

På morgonen efter gick mannens kompis ut, till synes för att ta ut pengar i bankomaten i Edsbergs centrum. Men i stället sprang han till en butik där han kontaktade personal för att få hjälp att larma polisen.

En knapp halvtimme senare kom polisen till lägenheten. Då hade mannen lösgjort kvinnan, som i det skedet inte vågade berätta för polisen vad som hade hänt.

Mannen åtalades för olaga frihetsberövande, olaga hot och misshandel. Dessutom väcktes åtal för ringa narkotikabrott då mannen både hade använt amfetamin och MDMA när han greps.

Mannen nekade till alla anklagelser utom ringa narkotikabrott. Tingsrätten ansåg dock att de uppgifter kvinnan lämnat i senare förhör, liksom det mannens kompis berättat, ”framstår som i grunden trovärdiga”. Dessutom fanns viss teknisk bevisning.

10 000 i skadestånd

Därför dömdes mannen på alla åtalspunkter: Olaga frihetsberövande, olaga hot, misshandel och ringa narkotikabrott. Påföljden blev fem månaders fängelse, och han ska betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Jag tycker att domen är välskriven, men jag har inte tagit ställning ännu till om jag ska överklaga eller inte, säger kammaråklagare Charlotte Frisack Brodin.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

Nyheter 53 nya fall konstaterades i vecka 41 53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den...torsdag 21/10 16:15

Jämn rysare när politiker sa nej till att sälja skolbyggnad

Nyheter Styrande majoriteten var splittrad i frågan Det var ovisst in i det sista och omröstningen blev jämn när kommunstyrelsen i förra veckan sa nej till försäljningen av fastigheten i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.torsdag 21/10 6:20