Männen misstänks ha använt stulna kontokortuppgifter för att köpa olika varor. Foto: Mostphotos

Män häktade för bedrägeri i Åkersberga

Två män har häktats för en mängd bedrägerier mot företag bland annat i Åkersberga. Enligt åklagaren har männen använt stulna kontokortsuppgifter för att komma över varor för mer än 200 000 kronor.

  • Publicerad 10:14, 24 okt 2018

– Jag kan konstatera att det begåtts upprepade gärningar under en kort tidsrymd, men hur planerat eller systematiskt det varit får utredningen utvisa, säger kammaråklagare Veronica Närfors, Södertörns åklagarkammare.

Polis ingrep

Enligt häktningen begick männen brotten mellan maj och augusti. Vid ett tillfälle i slutet av maj ska männen ha lurat till sig en värmepump för 11 500 kronor från ett företag i Åkersberga. Men när männen återkom till Österåker några dagar senare och försökte köpa varor för dubbla beloppet stoppades de.

– Det är klassiskt polisarbete. Under det andra försöket ingrep polis och de omhändertogs.

De två männen, en 24-årig Solnabo och en 46-årig Sundbybergsbo, sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för bedrägeri och försök till bedrägeri i Åkersberga.

Stulna kontokortsuppgifter

Dessutom misstänks männen för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning vid vardera mer än 200 tillfällen. Den yngre mannen misstänks även för grovt penningtvättsbrott.

– Övriga brott har skett i Stockholmsområdet och via nätet och det har framför allt handlat om skimning och användande av kortuppgifter, säger kammaråklagare Veronica Närfors.

Utöver händelserna i Österåker uppskattas männen tjänat cirka 200 000 kronor på bedrägerierna.