Mannen gick mellan flera mottagningar som gav olika besked om handen. Foto: Mostphotos

Man hade luftpistolkula i handen i sex månader – läkare såg inget

En man hade en kula från en luftpistol i handen i sex månader, utan att få hjälp av läkare. Nu är händelsen anmäld till Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 12:00, 6 dec 2019

I våras fick en man i 45-årsåldern en kula från en luftpistol i handen av misstag och besökte därför en läkare för undersökning.

På plats blev mannen hänvisad till en akutmottagning för att få kulan avlägsnad. Där hävdade läkaren att det inte fanns någon kula i handen, vägrade undersöka med röntgen och skickade hem patienten utan behandling.

”Ingen främmande kropp i handen”

Några månader senare besöker mannen en röntgenmottagning, då han tydligt kunde känna kulan under den läkta huden.

Nästa dag kommer resultatet av röntgen och ett utlåtande av en röntgenläkare, som säger att det inte finns något främmande i handen.

Ivo riktar hård kritik mot Farsta socialtjänst – igen

Patienten hävdar i sin anmälan att kulan syns tydligt på röntgenbilderna, ”även för någon som inte är röntgenläkare”.

I samtal med den första läkaren som menade att det inte fanns någon kula i handen, kommer det fram att denna inte har sett röntgenbilderna utan bara vidarebefordrat röntgenläkarens utlåtande.

Vill att IVO granskar händelsen

Patienten får därmed en remiss till en ytterligare undersökning av handen, får en tid bokad för operation och senare kulan avlägsnad.

Nu har mannen anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och kräver ersättning, då han kunde känna konstant smärta i handen från att kulan fastnade i januari till att den togs bort i juni.