Anne-Marie Frid och Berit Svensson gör vad de kan för att påverka miljön. Foto: Cornelis Rikken

”Man gör det man kan för att påverka miljön”

Efter extremvärmen har miljö och klimat blivit allt viktigare frågor inför höstens val. – Som privatperson får man göra det lilla man kan, säger Upplands-Brobon Berit Svensson.

  • Publicerad 10:39, 17 aug 2018

Miljö och klimat är nu bland de fem viktigaste frågorna för väljarna enligt en färsk mätning från Novus.

35 procent av de tillfrågade svarar att klimat och miljö är en av valets viktigaste frågor jämfört med 30 procent i juni.

Klimatfrågan har aldrig tidigare rankats så högt sedan Novus mätningar startade 2010, rapporterar SVT. 

”Man gör det man kan”

Sommarens extremvärme och bränder kan vara en bidragande faktor till mätningens resultat.

Upplands-Broborna Berit Svensson och Anne-Marie Frid är överens om att bränderna är oroväckande, men kan inte påstå att deras eget miljötänk har förändrats – det fanns redan innan katastrofsommaren.

– Man försöker ju göra det lilla man kan – som att sopsortera, säger Berit Svensson.

Hon upplever även att Upplands-Bro kommun gör mycket för att hjälpa till.

– Bland annat finns papperspåsar man kan hämta lite varstans för sopsorteringen. Det är bra.

En tydlig uppmaning är att dra ner på köttkonsumtionen, något som Anne-Marie inte ser som någon större uppoffring.

– Jag tycker det är gott med grönsaker, så det är inget problem, säger hon.

Gratis avfallspåsar är en bra grej, tycker Berit Svensson.

Undviker att slänga mat

En annan som har tillämpat småsaker för att värna om miljön är Emin Er som äger restaurangen Golden Cave i Kungsängen.

– Vi har försökt att planera bättre för att undvika att behöva slänga mat. Vi öppnar snart en ny restaurang också och där kommer vi satsa ännu mer på vegetariskt, säger han.

Även på Petjos Café och Konditori i Kungsängen har miljötänket blivit tydligare.

– Vi har en så liten lokal men väldigt mycket rullians så tidigare var vi tvungna att åka iväg med bil till grossisten och handla nästan varje dag. Nu har vi fått ta över lokalen bredvid och på så sätt kunnat köpa in större kylar och frysar så nu behöver vi bara göra en stor beställning, säger ägaren Dani Falksund.

Caféet tillhandahåller även catering. För att slippa använda bilen onödigt mycket har de istället försökt att samköra beställningarna.

– Någon vill ha vid 11, någon vid 11.30, någon 12.30. Då har vi försökt lösa det så att vi kan köra ut allt samtidigt för att minimera användningen av bilen.

Dani Falksund, caféägare.

Papper istället för plastpåsar, kompostlådor av återvunnen plast och mindre portioner är andra knep för att värna om miljön.

– Vi har kollat på hur mycket det är vi faktiskt slänger. Det är hemskt både för ekonomin och miljön. Nu har vi köpt in nya, mindre tallrikar, så att det ändå ser lika fint ut, men vi har gjort portionerna mindre. Blir man inte mätt så får man komma och be om mer, istället för att maten slängs.

Camping är tillbaka i kommunal regi

Upplands-Bro driver campingplats. Sommaren 2021 har Björknäs camping på Ådöhalvön nypremiär, denna gång i kommunens regi.tisdag 15/6 12:09

Striden om gräddhyllan i Kungsängen

Bygget av Svartviks Strand kommer allt närmare. Planerna för ett nytt bostadsområde vid Svartviken i Kungsängen har varit en långdragen process av överklaganden i olika instanser. Mark- och miljööverdomstolen river nu upp tidigare instans beslut...måndag 14/6 14:32