FRIAS. Attunda tingsrätt friar den man som stod åtalad för ett 24 år gammalt mord i Väsby. Foto: Ulrica Andersson/arkiv

Man frias för 24 år gammalt mord i Väsby

Den man som stod åtalad för ett 24 år gammalt mord i Väsby friades på måndagen av Attunda tingsrätt. Rätten ansåg inte att åklagaren lyckats bevisa att den åtalade mannen var gärningspersonen.

  • Publicerad 11:50, 24 mar 2020

Det var i december 1995 som en man påträffades död i badkaret i sin lägenhet i Väsby. En man i 30-årsåldern misstänktes tidigt i utredningen och under 90-talet var mannen såväl frihetsberövad som anhållen och häktad under flera tillfällen innan utredningen lades ned år 2000.

Under 2018 tittade polisens kalla fall-grupp närmare på förundersökningen, varpå den aktuella mannen häktades och sedan åtalades för mord i tidigare i år. En starkt bidragande orsak var att ett fingeravtryck på en flaska som först med modern teknik kunnat leda till identifiering.

Strypvåld eller drunkning

Tingsrätten konstaterar i domen att dödsorsaken med stor sannolikhet var strypvåld eller drunkning under omständigheter som är att bedöma som mord. Samtidigt finns, enligt tingsrätten, frågetecken kring dödsorsaken. Till exempel har de rättsläkare som undersökte kroppen för 24 år sedan inte kunnat höras om saken på nytt.

Däremot står det, enligt tingsrätten, klart att mannan avled till följd av ett allvarligt våldsbrott. Enligt tingsrätten finns det omständigheter som talar för att den nu 55-årige mannen är gärningspersonen. De räcker dock inte för en fällande dom.

På måndagen friade därför Attunda tingsrätt mannen från mordåtalet.

Åtal väcks för 24 år gammalt mord i Upplands Väsby