Männen hotade med att döda den utpressade mannens familj. Foto: Sofia Ekström

Män från Tensta och Järfälla åtalas för försök till utpressning

En man från Järfälla och en man från Tensta åtalas för försök till grov utpressning. Enligt åklagaren ringde de två gånger upp en Jakobsbergsbo och begärde 300 000. Om den utpressade mannen inte betalade hotade de med att döda honom och hans familj.

  • Publicerad 05:00, 18 okt 2019

Den 24 januari skedde den första gärningen, enligt åtalet. En man i 25-årsåldern från Järfälla och en man i 25-årsåldern i Tensta ska ha ringt upp Jakobsbergsbon.

De ska då ha hotat mannen genom att säga att han hade en månad på sig att betala en påstådd skuld på 300 000 kronor, enligt åklagaren. Om han inte betalade hotade de med att mannen från Järfälla skulle döda Jakobsbergsbon och skada hans familj.

Samma män utpressade Jakobsbergsbon en gång till den 28 februari. De hotade via telefon genom att meddela att de skulle döda målsägande och hans familj om han inte betalade 300 000 kronor, enligt åtalet.

Sköt skott på bil

Den 24 februari ska två andra män från Järfälla ha hotat samma Jakobsbergsbo. De åtalas för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

De sköt fyra skott med en pistol på en personbil som stod parkerad utanför målsägandes bostad. Bilen ägdes för tillfället av målsägandes far, enligt åklagaren.

Parkerad bil besköts med flera skott i Jakobsberg

En av männen ska ha kört bilen som de åtalade använde för att ta sig till och från platsen där de sköt och en ska ha avfyrat skotten.

Ytterligare en man från Järfälla åtalas för anstiftan av grovt olaga hot. Han uppmanade via telefon mannen som sköt att utföra gärningen, enligt åtalet.

En av männen som åtalas för utpressning och en av männen som åtalas för grovt olaga hot och grovt vapenbrott är även inblandade i ett åtal gällande mord.

Tenstanätverket

Två av männen tros ha koppling till den grupp med kriminell anknytning som kallas Tenstanätverket, enligt åklagaren.

En av männen som åtalas för grovt olaga hot och grovt vapenbrott erkänner dessa brott enligt hans försvarsadvokat Jonas Granfelt.

De andra männen förnekar alla brott enligt deras försvarsadvokater.