Sorgen är stor i Botkyrka pingstförsamling där 20-åringen var medlem. Foto: Mostphotos

Man från Botkyrka död i flygplanskraschen

En man i 20-årsåldern boende i Botkyrka är en av de 176 som omkom i gårdagens flygplanskrasch i Iran. Sorgen är stor i Botkyrka pingstförsamling där han var medlem.

  • Publicerad 16:12, 9 jan 2020

Tidigt i går morse fattade ett passagerarflygplan eld strax efter att det lyft från Teherans internationella flygplats i Iran. Flygplanet, som var på väg mot Kiev i Ukraina, kraschade och samtliga 176 personer ombord omkom.

En av de 17 svenskar som omkom var en man i 20-årsåldern bosatt i Botkyrka, vilket tidningen Dagen var först att rapportera. Han var ursprungligen från Afghanistan och kom till Sverige 2015.

I den nya tillvaron blev Botkyrka pingstförsamling en trygg punkt och efter beskedet är sorgen stor bland församlingens medlemmar.

– Det är en supersorg som inte bara drabbar oss. Det var nära 180 personer på planet. Samtidigt som flygkrascher kanske inte är en självklar del av livet så är ju döden det. Det är vi inte förskonade ifrån. I går träffades ett gäng i kyrkan, hans närmaste vänner och några från ledningen i kyrkan och hade minnesstund ihop, säger Johan Brännberg, pastor i Botkyrka pingstförsamling.

20-åringen jobbade i hemtjänsten och beskrivs av Johan Brännberg som "orimligt glad".

Återförenades med familjen

Han hade rest till Iran för att hälsa på sin familj. De hade skiljts åt när de var på väg mot Sverige 2015 och sedan gick det många år innan de återfann varandra.

– Han skiljdes från sin familj när de kom till gränsen till Turkiet och militären öppnade eld. Sedan han kom hit har han sökt och letat utan att kunna hitta dem men förra året fick han på ett mirakulöst sätt kontakt med dem igen, berättar Johan Brännberg.

Som ensamkommande i det nya landet Sverige har hans vänner blivit hans familj.

– De är knäckta många av dem. Många av dem har liknande berättelser, de har kommit hit ensamma och en del har ingen kontakt med sin familj. Det har haft samma hopp, eller ickehopp, inför framtiden. Så rycks han ifrån dem på det här sättet.

På söndagens gudstjänst kommer församlingen uppmärksamma sin bortgångna medlem.

Väsbyfamilj omkom i flygkraschen i Iran