Det ska ha varit en man i mörk SUV som försökte ta kontakt med flickan. Foto: Mostphotos

Man försökte locka in 10-årig tjej i hans bil

Igår kväll försökte en man övertala en 10-årig flicka att hoppa in hans bil. Polisen vill nu ha vittnesmål om händelsen, samtidigt som de manar till lugn. – Jag vill råda människor till att inte gå runt och vara oroliga, säger polisen Mattias Tillberg.

  • Publicerad 15:09, 12 sep 2017

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook varnar en mamma, boende i Stocksund, om att en man försökte locka in hennes dotter i en bil under gårdagskvällen. Dottern var på väg hem med cykel från Stocksunds IP till Långängsstrand vid 19-tiden när mannen körde upp bakom henne. Mannen körde en svart eller mörkgrå SUV och ska ha försökt övertala flickan att följa med men hon sa nej vid upprepade tillfällen innan mannen till slut körde iväg.

Polisen känner till händelsen, men de har inte fått in några tips och de söker nu alla typer av iakttagelser från gårdagskvällen.

– Den här typen av händelser är väldigt ovanliga och vi vill nu försöka utreda omständigheterna kring vad som hände, säger Mattias Tillberg på polisen i Täby.

Ska man som föräldrar vara extra observant?

– Jag vill råda människor till att inte gå runt och vara oroliga, men man ska som alltid vara observant och vidta normal försiktighet. Man ska alltid kontakta polisen om man har uppgifter som kan hjälpa.

Kan den här typen av uppmärksamhet avskräcka personen från att fortsätta?

– Om människor blir mer uppmärksammade kan man förebygga och förhindra att personen agerar på samma sätt igen. Risken att upptäckas blir ju större och det kan avskräcka.

Är det bra att den här typen av varningar sprider sig i sociala medier?

– Det skapar en väldig oro såklart, men det viktiga är att polisen får reda på uppgifterna så fort som möjligt så vi kan utreda det. Jag tycker inte att man ska spekulera om saker i sociala medier, det kan bidra till en ännu större otrygghet. Samtidigt är det bra att man uppmärksammar varandra, man får göra en bedömning helt enkelt.