Sara, som egentligen heter något annat, vågar inte längre åka ensam till skolan efter att en främmande man försökte dra in henne i en bil. Polisen rubricerar händelsen som försök till människorov. Foto: Ulrika Lind

Man försökte dra in henne i sin bil

En man stannade sin bil och försökte dra in 18-åriga Sara i bilen. En förbipasserande hjälpte henne så att hon kom loss. – Det här är väldigt ovanligt, säger polisen Helen Åkerwall.

  • Publicerad 14:04, 17 feb 2014

För att ta sig till bussen och skolan brukar Sara gå från sitt bostadsområde i Solbacken och genom industriområdet på Hammardalsslingan för att sedan komma ut till Ågestavägen. Därifrån brukar hon hoppa på bussen.

Men en torsdag i slutet av januari blev inte som andra dagar. När hon gick på Hammardalsslingan körde en bil upp bredvid henne.

– En man ropade ut genom fönstret: ”Hoppa in i bilen”. Men eftersom jag inte kände honom gick jag bara vidare, berättar Sara, som egentligen heter någonting annat.

Men bilen svängde in över vägen och stannade framför henne på gatan. Föraren kom ut och försökte med våld att få in henne i bilen.

– Jag skrek och försökte komma loss, medan mannen drog i mig.

Då kom en annan man och drog loss Sara. Hon sprang därifrån, utan att vända sig om, och åkte till skolan.

– Jag satt och grät på bussen. Jag ringde och pratade med mina föräldrar, men jag ville vara i skolan – där kändes det säkert.

Upplevelsen har satt spår. Sedan händelsen har Sara inte vågat gå den vägen. Hon får skjuts till bussen och går inte ut på helgerna.

– Bara om någon kommer och sätter sig bredvid mig på tunnelbanan blir jag rädd.

Det tog en vecka innan en polisanmälan gjordes, då Sara trodde att hennes föräldrar hade gjort det. Polisen söker nu efter iakttagelser vid platsen.

– Det vi vet om gärningsmannen är att han hade gråsvart skägg, är i medelåldern och är cirka 180 centimeter lång, säger polisen Helen Åkerwall.

Hon menar att händelsen är ovanlig och att något liknande inte skett på sistone i Huddinge. Däremot vet Helen Åkerwall att det florerar rykten på olika facebooksidor, bland annat om en svart bil i Nynäshamn.

– Har det hänt något liknande måste de höra av sig till polisen, så vi kan lägga ihop pusselbitarna.

Helen Åkerwall söker också efter vittnet som räddade Sara från den okända gärningsmannen.

– Det vi vet är att det var en ung man i gulgröna varselkläder. I nuläget vet vi ju inte alls vad som hände efter att hon sprang från platsen. Det är jätteviktigt att vi får kontakt med honom.

Händelsen är rubricerad som försök till människorov.

– Människorov är ju oftast interna uppgörelser mellan kriminella. Det är ovanligt att gärningsmannen inte känner personen i fråga, säger Helen Åkerwall.

Jag skrek och försökte komma loss, medan mannen drog i mig.

Fakta

Mannen körde en rostig svart bil

Händelsen inträffade den 23 januari, vid 12-tiden på dagen, i industriområdet på Hammardalsslingan.

Gärningsmannen körde en rostig, svart bil. Han hade gråsvart skägg och var cirka 180 centimeter lång.

Vittnet som polisen söker bar gulgröna varselkläder.

Visa merVisa mindre