Man följde efter Anna-Maria hem

Anna-Maria utsattes för ett våldtäktsförsök i sitt trapphus i Vasastan. Efter att ha berättat sin historia i TV3:s ”Efterlyst”, ledde tips från allmänheten till att en misstänkt gärningsman greps.

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Det var en kväll i november förra året som Anna-Maria var på väg hem från ett träningspass. Hon stannade till i en närbutik i närheten av sitt hem vid Odenplan. Där la hon märke till en man som betedde sig underligt.

– Han gick in i mig utan att be om ursäkt och han hade inga varor, säger hon.

Anna-Maria tänkte inte mer på det utan fortsatte hemåt. På innergården märkte hon att det var någon bakom henne, men det var inget hon reagerade på.

Mannen kom i fatt och hann ta tag i porten innan den slog igen. Vid hissen reagerade hon på att mannen stod bakom henne och inte bredvid henne. Hon gick in i hissen och vände sig mot honom för att fråga vilken våning han skulle till – som svar fick hon en hård knuff in i väggen. Hon sjönk ner på huk av kraften.

– Det första han gjorde var att ta tag i mina byxor och försöka dra ner dem. Jag förstod direkt att han försökte våldta mig och jag reagerade snabbt.

Anna-Maria som har tränat fitness större delen av sitt liv försvarade sig med sparkar och slag samtidigt som hon skrek.

– Han var stark, men just då var jag starkare, säger hon.

En hård spark i ansiktet gjorde att mannen till slut gav upp. Omtöcknad av smällarna sprang han in i en vägg och flydde sedan.

Mannen hade före överfallet fastnat på en övervakningsfilm och en bild på honom visades i tv-programmet ”Efterlyst”. Flera tips kom in som pekade i samma riktning och som sedan ledde till gripandet.

Bilderna kom från övervakningskamerorna i den butik där Anna-Maria handlade innan hon gick hem.

– Jag glömmer aldrig ett ansikte. När jag vände mig om där vid hissen, såg jag direkt att det var mannen från affären.

På filmerna från närbutiken kunde polisen se hur Anna-Maria kommer in i butiken och hur mannen först går in i henne och sedan följer efter henne runt i butiken och går ut efter henne.

Förra fredagen greps mannen, som är i 25-årsåldern, i sin bostad och togs in till förhör. På söndagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för försök till våldtäkt.

Han är tidigare dömd för en rad våldsbrott. Nu ska polisen undersöka om han kan vara skyldig till fler brott.

– Vi tittar just nu på andra ärenden med likande tillvägagångssätt. Ofta har sexualbrottslingar gjort liknande saker tidigare, men ännu har vi inte sett några kopplingar, berättar Petra Sjölander vid Stockholmspolisen.

Anna-Maria känner sig lättad att mannen är gripen.

– Det var en otrolig känsla när polisen ringde och berättade att de hade en man som de skulle begära häktad.