Avslag. 666 kallas "odjurets tal" och symboliserar djävulen i många religiösa samfund. Det passar inte på bilen, meddelar Transportstyrelsen. Foto: Mostphotos

Man får inte ha djävulens nummer på bilen

En bilägare ville byta numret på sin regskylt till 666. Transportstyrelsen säger nej: ”Det kan upplevas som stötande".

  • Publicerad 16:07, 9 jul 2021

Mitt i har tidigare rapporterat om bilägare med oortodoxa förslag på siffer- och bokstavskombinationer på sina bilar. Senast i fjol fick en kvinna i Danderyd avslag på att skriva ”Badass" på sin regskylt, likaså en man i Solna som ville ha ”Lucifer”.

Nu har en bilägare i Spånga också fått avslag.

Tidigare i juni skickade han in förslaget om att skriva ”666” på fordonsskylten. Något som alltså inte klarat myndighetens purgatorium.

Två anledningar

Handläggare på Transportstyrelsen, Daniel Augustini, förklarar att det beror på två anledningar.

– Dels får det avslag för att det kan upplevas som stötande, dels för att det har en religiös koppling. Jag vill vara tydlig med att vi inte har något emot religion i sig, men vi håller det borta från personliga skyltar.

Att något upplevs som stötande är en vanlig orsak?

– Ja, gud, ja. Det gäller också svordomar, som många upplever som stötande. Även om det här bara är tre siffror så kan det upplevas som negativt av många.

Han förklarar att förslag med tydlig religiös koppling hamnar i Transportstyrelsens papperskorg, exempelvis om någon vill ha "Gud" på sin regskylt. I ärenden där det finns ett tvivel om var gränsen går sätter de sig ner i en grupp om en handfull personer och diskuterar ärendet – innan de skickar ut ett beslut.

Hittills har ungefär 100 ansökningar fått avslag under 2021.

Transportstyrelsens förslag går inte att överklaga.

Blir vi inte för känsliga, om vi ska säga nej till allt som uppfattas som stötande?

– Vi måste försöka tänka på att vi är många människor, med många uppfattningar om vad som kan vara stötande. Vi kan inte ta hänsyn till alla, men i den mån vi kan så många som möjligt. Därmed ger vi det här avslaget, säger Daniel Augustini.