Man får fängelse och utvisning för våldtäkt

En 30-årig man har dömts till fängelse och utvisning för att ha våldtagit en kvinna under mordhot i Upplands Väsby. Samtidigt frias han för en annan våldtäkt.

  • Publicerad 20:27, 15 maj 2018

Den 9 maj dömdes den 30-årige mannen till fängelse i två år och nio månader samt utvisning, efter att ha våldtagit en kvinna i Upplands Väsby i december förra året. Han dömdes även för narkotikabrott, men friades från en misstänkt våldtäkt och hot om att tända eld på kommunpersonal i Upplands-Bro.

Fälls för våldtäkt

Mannen våldtog kvinnan i hennes lägenhet efter en utekväll i Upplands Väsby i december förra året. Han ska även ha misshandlat henne och hotat att mörda henne och hennes familj om hon vägrade ha sex med honom. Efteråt lyckades brottsoffret stänga ute mannen ur lägenheten och larma 112.

Mannen måste nu betala 120 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Frias från en annan våldtäkt

Samtidigt frias han för våldtäkt mot en prostituerad kvinna i januari. Enligt henne möttes de i hans lägenhet, där hon ska ha känt igen honom som en tidigare kund som vägrat betala. Hon uppger att hon då velat lämna lägenheten, varpå han ska ha hotat henne med kniv.

Tingsrätten menar att det inte finns någonting i hennes berättelse i sig som talar emot henne, ”även om hennes berättelse inte varit så levande och fylld av känslor som de ofta är i mål av aktuellt slag” – vilket står skrivet i domen.

Domstolen menar dock att hennes uppgifter inte kan styrkas tillräckligt för en fällande dom. Ett polisvittne på plats har uppfattat henne som ”mest irriterad över att hon inte fått pengar av kunden”.

Det finns även SMS som ska tala för att mannen och kvinnan haft narkotikaaffärer tillsammans, vilket han menar är anledningen till att hon anmälde honom från första början.

Frias från hot mot kommunpersonal

Mannen frias även från åtal om olaga hot mot kommunpersonal i Upplands-Bro i december förra året. Enligt målsägande ska mannen ha hotat att hämta bensin för att tända eld på de som arbetade vid receptionen. Detta då han var missnöjd att han inte fått bidrag.

Själv menar mannen att han hotade att tända eld på sig själv. Han talade ett utländskt språk som en av personerna i receptionen förstod, men inte hade som modersmål. Potentiell feltolkning är den främsta anledningen till att åtalet ogillades i det här fallet.