En man i 40-årsåldern döms till fängelse, i ett år och 6 månader, efter en vansinnesfärd på E18 som slutade i ett dödsfall. Det rapporterar Sveriges Television.

Ny sportbil

Två män var på väg hem mot Stockholmsområdet i oktober förra året i en orange Lamborghini, rapporterar nyhetsbyrån TT. Båda var exalterade över att åka i den nya sportbilen. Fordonet kördes i hastigheter långt över tillåtna 120 kilometer i timmen. Ett vittne såg hur bilen framför lyfte från vägen och voltade runt i diket. Olyckan ska enligt utredningen ha berott på en alldeles för hög hastighet förbi en svacka i vägen.

Filmade färden

Efter olyckan hittads en mobiltelefon innehållande en film inspelad i bilen. Den sista gången som hastighetsmätaren filmas visar den att bilen kör 297 kilometer i timmen.

Skadad i skallen

Tingsrätten gör bedömningen att passageraren dog på grund av de omfattande skallskador han får i samband med olyckan. Ansvaret bär föraren, enligt tingsrätten. Tingsrätten anser att föraren medvetet tagit stora risker.

Tingsrätten menar också att föraren vid körningen varit ”grovt oaktsam och visat likgiltighet för andras liv och egendom”. Därför döms föraren av bilen till fängelse i ett år och sex månader.

Hände 2020

Dödsolyckan inträffade lördagen den 3 oktober 2020, vid 17-tiden på eftermiddagen. Olycksplatsen var omkring sex kilometer väster om Enköping