ÅLDRINGSBROTT. En man har dömts till fängelse för tre fall av åldringsbrott Foto: Sacharias Källdén

Man dömd till 1,5 års fängelse stöld och bedrägeri mot äldre

En man i 50-årsåldern har dömts till 1,5 års fängelse i Solna tingsrätt efter flera brott mot äldre i Stockholmsområdet.

  • Publicerad 11:20, 23 sep 2020

Mannen som har dömts till fängelse efter brott mot tre äldre personer i Stockholm, på Kungsholmen, i Bromma samt i Täby, skriver polisen i ett pressmeddelande. Mannen har lurats sig in i de äldres hem genom att utge sig för att han ska kolla ventilationen i deras bostäder.

Så ska polisen jobba på Kungsholmen

Men väl inne i bostäderna har han begått stölder och har även senare försökt ta ut pengar med en av målsägandes bankkort. Polisen har kunnat knyta honom till platserna genom bland annat DNA-bevisning. Mannen döms till fängelse för grov stöld och försök till bedrägeri och ska även betala skadestånd på totalt 23 118 kronor till målsägarna samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

– Polisen arbetar hårt för att lagföra personer som begår brott mot äldre människor. Jag hoppas att vårt arbete ger dessa särskilt utsatta brottsoffer en viss upprättelse, säger Lennart Jansson, inspektör vid lokalpolisområde Täby i ett uttalande.

Tips för hur du kan förebygga åldringsbrott

Lämna aldrig ut ditt kort eller koden till kortet. Detta gäller både via e-post, telefon och vid hembesök. Polisen ber aldrig om kort- eller inloggningsuppgifter. När det ringer på dörren är det också viktigt att vara säker på vem man öppnar för innan man gör det. Ring upp det företag eller den myndighet de säger sig komma ifrån och be dem legitimera sig i titthålet på dörren. Prata med dina äldre anhöriga och sprid kunskap om hur bedrägerier kan gå till. Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta din bank och gör därefter anmälan till polisen. Ta hjälp av anhöriga eller vänner.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre