Samhällsviktigt. Tingsrätten bedömer att hotet är extra allvarligt eftersom det riktades mot mot en ”journalist med samhällsviktiga arbetsuppgifter". Foto: Stefan Källstigen

Man dömd för hot mot ledarskribent

Vallentunamannen skrev hotfullt om ledarskribenten Jonna Sima i sociala medier. Nu döms han till böter och skadestånd. – Domen är principiellt viktig för oss journalister, säger hon.

  • Publicerad 18:00, 28 nov 2021

Han uttrycker ilska mot politiker och journalister.

Det var i oktober förra året som mannen, som är i 60-årsåldern, deltog i en hätsk tråd på sociala medier.

Där fördes diskussioner om att Jonna Sima på Aftonbladet försvarar invandring och invandrare samtidigt som hon själv bor i ett privilegierat område.

En av deltagarna la ut hennes adress, slutpriset på bostaden och inkomst i tråden.

60-åringen skrev då en kommentar som uppmärksammades av Aftonbladets säkerhetsavdelning som polisanmälde tillsammans med Jonna Sima. Hon uppfattade den som mycket obehaglig.

Erkänner inlägget

60-åringen erkänner att han skrivit kommentaren. Han försvarar sig med att skrevs i affekt eftersom han stört sig på saker som skribenten skrivit. Men det hotfulla meddelandet var enligt honom inte bokstavligt menat.

Samhällsviktigt jobb

Domstolen tycker att det ligger betydligt närmare till hands att tolka meddelandet som ett hot om brott mot ledarskribenten.

Straffet blir villkorlig dom och 40 dagsböter. Han ska också betala skadestånd på 5 000 kronor till ledarskribenten.

Jonna Sima säger att hon upplevde tweeten som hotfull mot både sig själv och sitt hem.

– Den är bra att det blev en fällande dom, säger hon. Det är principiellt viktigt för oss journalister att man markerar att man inte kan skriva vad som helst på nätet utan att det får konsekvenser. Förhoppningsvis blir det en markering. Polisen har rätt bra verktyg att leta reda på vem som ligger bakom, som i det här fallet.

Det hot som nu lett till fällande dom är långt ifrån det första hon fått i jobbet.

– Det är en del den dagliga arbetsmiljön på Aftonbladet. Jag har gjort flera polisanmälningar och vi får se om de leder till domar. Och det finns sedan tidigare fyra tidigare domar om hot som riktats mot medarbetare på ledarredaktionen.

Så fälldes mannen

Det hotfulla meddelandet raderades och kontot stängdes av.

Men inlägget fanns kvar på skärmdump.

Åklagaren kunde binda mannen till den genom att spåra hans IP-adress.

Källa: Polisens förundersökning

Visa merVisa mindre