Man dömd för 63 fall av övergrepp

En 29-årig man i Husby har dömts till fängelse. Mannen hotade sammanlagt 63 flickor att utföra sexuella handlingar via webbkamera.

  • Publicerad 19:33, 7 jun 2015

Fallet tog två år från häktning till dom och är ett av de mest omfattande hittills i Sverige vad gäller sexuella övergrepp på nätet. Den 29-åriga mannen greps i sin bostad i Husby i oktober 2013, då han misstänktes ha tvingat 68 flickor i åldrarna 11–20 att utföra sexuella handlingar på internet.

Han sökte upp flickorna via ungdomssajter genom att använda unga pojkars profilbilder. Genom olika hot fick mannen flickorna att utföra sexuella handlingar via webbkamera.

Nu har han dömts till sju års fängelse för sexuella övergrepp mot 63 flickor och ska betala totalt fem miljoner i skadestånd till dem. Kammaråklagare Emelie Källfelt är nöjd med domen.

– Vi är nöjda med att han har dömts för de flesta gärningarna, men vi är inte nöjda med att tingsrätten ogillar sexuellt övergrepp mot barn och att tingsrätten går på en försiktighetslinje där.

Hon vill även se att mannen döms till fler år.

– Det är så otroligt grova gärningar som flickorna har utsatts för så vi kommer nog överklaga. Dels vill vi pröva rubriceringarna av brotten, dels vill vi se att mannen får maxstraffet.

Det var ett omfattande mål med enorma mängder material – och fler är att vänta.

– Det kommer fler och fler sådana här mål. Vi måste hitta bättre metoder både för domstolarna och för rättsutredarna hur vi ska hantera materialet.

Lokaltidningen Mitt i har sökt 29-åringens advokater.

Vi är inte nöjda med att tingsrätten ogillar sexuellt övergrepp mot barn.