Starten i ett street race. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har inget samband med domen i Nacka tingsrätt. Foto: Patrik PG Gineman

Man dömd efter street race på Tyresövägen

Mannen som är Haningebo hade lånat ut sin Volvo till ett så kallat street race på Tyresövägen. Nu döms han för medhjälp till grov vårdslöshet i trafik.

  • Publicerad 20:38, 29 apr 2021

Händelsen inträffade en natt i augusti 2019. Hundratals personer hade samlats på Tyresövägen för att delta i eller titta på de illegala loppen.

Även flera civilpoliser fanns på plats och vittnade vid rättegången i Nacka tingsrätt. Poliserna berättade att en ombyggd Volvo med företagslogotype hade deltagit i tre av loppen. Under loppen saknade bilen registreringsskyltar. En man från Haninge sågs enligt poliserna vid flera tillfällen i närheten av bilen.

Polisen kunde senare under kvällen lokalisera och beslagta en Volvo som stämde in på beskrivningen av den bil som deltagit i loppen.

Haningebon fanns på plats och medgav att han var ägare till den beslagtagna bilen, men förnekade att den deltagit i loppen.

– Jag bygger om bilar och har byggt minst två liknande bilar, sa han under rättegången.

Fick villkorlig dom

Tingsrätten gick dock på åklagarens linje och ansåg att det var den beslagtagna Volvon som deltagit i loppen. Bland annat hänvisade man till de videofilmer som ingick i bevisningen.

Mannen dömdes därför för medhjälp till grov vårdslöshet i trafik till villkorlig dom och 50 dagsböter à 50 kronor.

Åklagaren Mirna Lelic ville dessutom att den ombyggda Volvon som värderas till minst en halv miljon kronor skulle förverkas eftersom det fanns risk för att den användes i fortsatt brottslig verksamhet.

Men eftersom mannens företag gått dåligt och han planerar att sälja bilen ansåg tingsrätten att ett förverkade var oskäligt.

– Jag har inte tagit ställning om jag ska överklaga domen i den delen, säger Mirna Lelic till Mitt i.

Det ska i så fall ha skett senast den 5 maj.

Det här är street racing

Street racing är olagliga biltävlingar som ofta körs på allmänna vägar.

Vanligtvis tävlar två ombyggda bilar mot varandra på en kortare sträcka på några hundra meter.

Street racing har körts sedan 1930-talet.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre