”Man brukar inte tänka på bin som husdjur”

Anke och Thomas bestämde sig att för några månader sedan skaffa ett antal annorlunda husdjur. Just nu har de 50 000 bin i sin trädgård.  – Det är min favoritstund varje vecka – när vi tittar i kuporna och tar hand om dem, säger Anke.

  • Publicerad 01:15, 29 aug 2015

Några meter från verandan i den idylliska trädgården i Rotebro står ett antal bikupor. Bina surrar runt utanför kuporna – men de är aldrig till besvär. De håller sig antingen i sitt hörn i trädgården eller vid blommorna i rabatterna. Även om begreppet husdjur kanske inte är det första man associerar bin med – är det precis vad de är menar Thomas.

– Man brukar ju inte tänka på insekter som husdjur. Många tänker inte på att den här sortens bin är framavlade för att ha vissa egenskaper. De ska till exempel vara lugna och producera mycket honung. Man måste ta hand om dem på ett annat sätt än om de hade varit vilda.

Två tredjedelar av de grödor som odlas i världen är pollinerade – till största delen av bin, enligt Naturskyddsföreningen. Samtidigt kommer rapporter om att bikolonier dör ut och på vissa håll i världen måste en del träd och blommor pollineras för hand. Att bina dör, bland annat som en konsekvens av bekämpningsmedel, var en av anledningarna till att Thomas och Anke bestämde sig för att skaffa egna.

– Både humlor och vilt levande bin mår väldigt dåligt av monokulturen i vårt jordbruk och de insektsmedel som används. Det är klart att våra små kupor inte gör någon direkt skillnad. Men i områden där det finns pollinerare blir det ofta till exempel mer frukt på träden. Våra grannar har varit väldigt positiva. Det är svårt att bevisa men många i området tycker att de har fått mer frukt och bär i år, berättar Thomas.

De gick en kurs genom Sollentuna biodlareförening och köpte sedan bin från en annan entusiast som bor i närheten.

– Jag hade föreställt mig att det skulle vara komplicerat att ha bin men det är bara väldigt roligt. Det är min favoritstund varje vecka – när vi tittar i kuporna och tar hand om dem, säger Anke.

Anke och Thomas ser regelbundet till att bina mår bra, att det finns tillräckligt med mat, om de drabbats av några sjukdomar och tar till vara på honungen. Det får inte vara för trångt i kuporna. Och antalet bin växa snabbt. Som mest har åtta bikupor stått i trädgården den här sommaren.

– En drottning kan lägga flera tusen ägg om dagen. I vikt kan hon lägga mer ägg än hon själv väger på en dag. De är helt fantastiska djur, tycker Thomas.

Hittills har paret fått ihop tillräckligt med honung till ungefär 60 burkar. Dessa har de sålt till bekanta och boende i närheten. Intresset har varit överraskande stort. Nu finns det en kölista eftersom intresset varit större än bina hunnit producera honung.

– Folk kanske har hört talas om att bikolonier dör och vill stödja oss som håller på med det. Jag tror att medvetenheten har blivit större om maten köper. Honung är ju billigare i mataffären så priset är uppenbarligen inte alltid det viktigaste. Många vill göra något för en hållbar miljö, menar Thomas.

Mer Bin

Ett bisamhällen har en drottning, arbetsbin och drönare – alla med lika uppgifter i kolonin.

Sedan andra världskrigets slut 1945 har antalet bin och humlor minskat till hälften.

Minskningen skedde gradvis fram tills för ca sex år sedan, då hela bisamhällen plötsligt började slås ut
Idag transporteras bin runt i lådor i USA för att storodlarna av främst frukter och bär ska få sina träd och buskar pollinerade. 

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48

Halva flyktingkvoten snart fylld

Nyheter I augusti ska Sollentuna ha ordnat bostad åt 39 av 65 från Ukraina Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Sollentuna hamnade antalet på 65 personer.torsdag 4/8 17:18