Automatgeväret som hittades i en Ikea-kasse nedgrävd vid en rotvälta . Foto: Polisens förundersökning

Män åtalas för två skottlossningar i Tyresö

Två män i 20-årsåldern har åtalats för försök till mord efter skottlossning med automatvapen mot en villa i Tyresö. De är också misstänkta för en annan skottlossning samma dag. Båda nekar till brott i förhör.

  • Publicerad 14:46, 15 feb 2021

09.01 den 25 september 2020 kom första larmet. Skott hade avlossats mot en lägenhet nära Tyresö centrum. Det visade sig vara fyra skott. Inga kulor tog sig in i lägenheten och ingen person var hemma.

Grannar såg skottlossningen

Men flera grannar var hemma och hörde skotten. Vissa såg två personer på en moped. Andra såg en av dem skjuta.

– Jag såg att han höll i en pistol och siktade, säger en granne i förhör.

Flera andra såg sedan en moped med två personer köra genom Tyresö.

En man hittade en moped stå på motionsspåret i Alby. Han stannade och pratade med två personer som kom ut från skogen med en blå Ikea-kasse och sedan åkte vidare på mopeden.

09.59 skjuts det igen. Den här gången mot en villa i Trollbäcken. Då har en timme gått sedan den första skottlossningen.

Kulor tar sig i rum

14 skott avlossas. 13 går in i huset. Kulorna orsakar skador i köket, hallen, vardagsrummet och ett sovrum. I städskåpet hittas en kula, en annan del i en kokbok.

Två personer är hemma. De skadas inte. Först sköts ett skott. Det lät som en explosion, berättar en av dem i förhör.

– Sen kom smäll efter smäll efter smäll. Jag hörde röster då också. Jag sprang ut på baksidan. Jag var rädd för mitt liv.

Flera vittnen såg två yngre män på en moped i samband med skottlossningen och efteråt på olika ställen i Tyresö. Några nämner att männen hade en blå kasse.

Ett par promenerade i riktning mot Kolardammarna när de såg en moped stå på gångvägen. Strax efter kom två killar springades ut ur skogen och körde i väg på den.

En polishund spårade på platsen och markerade vid en rotvälta. När hundföraren grävde i jorden med sin batong hittades en blå kasse.

I den låg ett automatvapen och ett magasin med åtta patroner.

Greps samma dag

De två männen som nu har åtalats greps senare samma dag i Tyresö efter att en polis upptäckt en moped som stämde med beskrivningen.

De är misstänkta för försök till mord efter skottlossningen mot villan.

De är också misstänkta för bland annat grovt olaga hot efter den andra skottlossningen och grovt vapenbrott. Alla brotten är männen misstänkta för "tillsammans och i samförstånd".

Nekar till brott

Åklagaren kallar ett 15-tal vittnen och lutar sig bland annat mot hur en av telefonerna var uppkopplad mot master, sms-konversationer och vapenundersökning.

Männen har i förhör nekat till brott. Rättegången i Nacka tingsrätt pågår och avslutas senare den här veckan.