Åtalad. Den 50-årige mannen är åtalad i Stockholms tingsrätt. Foto: Pekka Pääkkö

Man åtalas för tortyrliknande brott

Skendränkning, människorov och grov våldtäkt, en 50-årig man åtalas för ett flertal brott som ska ha pågått under de senaste åtta åren. Fem målsäganden vittnar om skendränkning som ska ha skett i Haninge.

  • Publicerad 16:29, 10 dec 2021

En 50-årig man åtals misstänkt för att ha utfört bland annat skendränkningar på fem personer vid ett flertal tillfällen i Haninge.

Två av målsägande var under 15 år när det inträffade. För att kunna utföra skendränkningarna ska mannen ha beordrat andra att hålla fast målsägandes händer och fötter. Han ska sedan ha tryckt en blöt handduk mot näsa och mun samtidigt som vatten hällts över ansiktet.

Alla fem målsägande har uttryckt att de känt dödsångest, panikkänslor och drunkningskänsla, enligt stämningsansökan.

Skendränkning är en typ av tortyrmetod som innebär att en person får uppleva känslan av att drunkna, och enligt stämningsansökan ska en forskare hos Totalförsvarets forskningsinstitut förhöras under huvudförhandlingen angående skendränkning och dess betydelse som tortyrmetod.

Tjugotal brott

Mannen åtalas även för en rad andra brott på olika platser runt om i landet. Sammanlagt handlar det om ett tjugotal åtalspunkter, bland annat grov våldtäkt, våldtäkt mot barn, människorov, grov misshandel och övergrepp i rättssak.

Mannen åtalas även för frihetsberövande efter att ha stängt ute två målsägande på en balkong på åttonde våningen i över tio timmar.

I stämningsansökan går det även att läsa att mannen varit i en parrelation med en minderårig flicka samt dödshotat en annan minderårig flicka som velat polisanmäla honom för flera övergrepp.

Brotten ska ha skett mellan 2013 och 2020, och mannen greps i april i år. Han nekar till brott.