En 68-årig man i Enköping åtalas för hemfridsbrott och sexuellt ofredande. Brotten riktar sig mot två kvinnor som mannen diskuterat ett lägenhetsbyte med.

Mannen har har olovligen kvarstannat i kvinnornas bostad efter att de uppmanat honom att gå därifrån. Det hände någon gång den 28 maj 2021 i Enköping.

Kränkande meddelanden

Mannen har enligt åtalet även ofredat kvinnorna på ett sätt som kunde förväntas kränka deras sexuella integritet. Ofredandet har gjorts i form av meddelanden till en av kvinnorna där mannen uttryckt sig kränkande kring de två kvinnornas personliga förhållande. Han har i meddelandena anspelat på att de skulle ha hans lägenhet som "sexcentral" och andra liknande uttryck för det fall de tog över den. Det hände någon gång mellan den 4 juni 2021 och den 10 juni 2021.

Hade uppsåt

Enligt åtalet begick mannen gärningen med uppsåt och han anses ha insett att den ena kvinnan skulle förmedla vidare det han skrev till den andra kvinnan.

Åklagaren yrkar i andra hand att mannens agerande mot kvinnorna ska ses som ofredande.

Sexuellt ofredande är enligt lagen att genom ord eller handlande ofreda någon på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet. Brottet ofredande behöver däremot inte vara av sexuell karaktär. Det som kan räknas som ofredande är bland annat att knuffa någon, slita i någons kläder, utöva telefonterror, spotta på någon, eller liknande.