Åtalad. Sollentunabon som är i 20-årsåldern ställs snart inför rätta misstänkt för grovt vapenbrott. Foto: Åsa Sommarström

Man åtalas för grovt vapenbrott

En Sollentunabo i 20-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott. Han greps i en lägenhet i Tureberg i slutet av januari och häktades, men släpptes på fri fot ett par veckor senare.

  • Publicerad 15:15, 2 maj 2021

När polisen slog till mot lägenheten, som mannen enligt åtalet disponerade, fann de två pistoler med magasin och ammunition.

Åklagaren menar att vapenbrottet bör bedömas som grovt eftersom det handlade om flera vapen och då gärningen har varit ”av särskilt farlig art” genom att vapnen fanns ”i en kriminell miljö” och då den misstänkte mannen ”varit påverkad av droger i samband med innehavet”.

Den åtalade mannen har tidigare dömts vid en rad tillfällen, bland annat för grova våldsbrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och stöld.

Deltog i knivattack

När polisen slog till mot lägenheten i Tureberg stod var han redan misstänkt för ett knivdåd, men han hade försatts på fri fot i väntan på dom. I februari dömdes han till fängelse i tre år och nio månader för bland annat grov misshandel och vapenbrott då han var en av de tre män som i november 2018 rusade in på en restaurang i Märsta och gick till våldsam attack med knivar mot flera gäster. Fyra män knivhöggs och även andra personer drabbades av lindrigare skador.

Män i kriminellt nätverk fällda för en rad brutala våldsbrott

Innan den domen hade vunnit laga kraft väcktes det nu aktuella åtalet om grovt vapenbrott, som mannen nekar till.

Det finns emellertid DNA-spår från mannen på pistolernas magasin och på patroner som polisen hittade. Dessutom beslagtogs en telefon som innehöll sju filmer och en handfull bilder som visar att mannen haft vapnen och ”att de innehafts i en kriminell miljö”.

Utöver grovt vapenbrott åtalas mannen även för ringa narkotikabrott då han hade cannabisharts på sig när han greps.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Smittspridningen fortsätter att öka

Nyheter "Slarvar vi, får vi betala för det senare", säger Stefan Löfven (S) Antalet smittade av covid-19 fortsätter att öka i Sollentuna. Under vecka 18 konstaterades 261 nya fall, vilket är fler än på fem veckor, enligt Folhälsomyndighetens senaste statistik.fredag 14/5 9:39

Advokat varnas – ska betala straffavgifter

Nyheter Blev anmäld till Advokatsamfundet En advokat i Sollentuna blev anmäld till Advokatsamfundet av en annan jurist och en klient. Nu måste hen betala straffavgifter på sammanlagt 10 000 kronor för att inte ha yttrat sig i tid om...torsdag 13/5 9:15