När polisen kontrollerade ett cykelförråd i Märsta påträffades en pistol gömd i en väska. För att få tag i ägaren gillrades en fälla. Pistolen, en Glock, byttes ut mot en ofarlig leksakspistol och väskan lades tillbaka. En kamera sattes upp riktad mot gömstället och sedan väntade polisen på att någon skulle hämta väskan.

Det blev upprinnelsen till ett större åtal där två personer misstänks för grovt vapenbrott. De är båda sedan tidigare och kända av polisen.

I utredningen kring vapenbrottet gjorde polisen husrannsakan och gick igenom de gripnas mobiltelefoner. I den enas telefon gjordes en annorlunda upptäckt. Han hade tillsammans med en annan person slaktat ett får.

– Jag visste inte att det var ett brott, säger den åtalade i förhör.

Hade grillfest

Fåret hade mannen köpt för att slakta, stycka och äta upp. Men i stället för att lämna fåret till ett slakteri ska mannen själv ha skurit halsen av fåret, enligt åtalet med en slö kniv. Därefter ska personen ha huggit av huvudet med en yxa. I telefonen fanns en film från slakten.

Mannen åtalas nu även för grovt djurplågeri. I förhör erkänner han att han dödat fåret och berättar att han hade lärt sig hur man halalslaktar och styckar ett får sedan barnsben och tänkte att ett djurplågeri bara är att man dödar och skadar djur för nöjes skull.

Anklagelserna om det grova vapenbrottet nekar han till. Den andre åtalade, en pojke i övre tonåren, erkänner däremot vapenbrottet då det var hemma hos honom som vapnet återfanns efter att det hämtats från cykelförrådet.

– Jag valde att erkänna det för ni hittade det ändå hemma hos mig och jag hade bilder på det. Det är lika gärna att jag kan erkänna det, säger pojken i förhör.

Men några andra omständigheter kring vapnet vill han inte kommentera.