En 22-årig man misstänks ha fuskat på högskoleprovet spå Blackebergs gymnasium. Foto: Collage

Man åtalad – misstänkt fusk på högskoleprov

En 22-årig man misstänks ha fuskat på högskoleprovet med hjälp av en hörsnäcka. Nu riskerar han böter eller fängelse.

  • Publicerad 11:31, 26 jul 2018

En 22-årig man har blivit åtalad misstänkt för att ha fuskat på högskoleprovet. Han gjorde provet på Blackebergs gymnasium i oktober 2016.

Universitets och högskolerådet misstänker att mannen har fått svaren från en utomstående person genom en hörsnäcka.

I samband med provrättningen efter provet hösten 2016 visade det sig att 50 personer hade fått resultat som följde ett och samma mönster. De 50 hade presterat bra eller mycket bra på provpass 2, 3 och 4 men betydligt sämre på det sista, provpass 5.

UHR misstänker därför att alla 50 personer har fått svaren leverade via dolda hörsnäckor men att den leverantör de anlitat missat att det sista provpasset fanns i flera versioner och därför lämnat fel svar till de skrivande.

Riskerar fängelse

Den 22-åriga mannen har som alla andra som skriver provet undertecknat en försäkran. När man skriver på den lovar man på heder och samvetet om att lämna provsvar utan att använda otillåtna hjälpmedel.

I och med det intygandet I och med intygandet, och om de blir påkomna med fusk, kan de dömas för brott och bli straffade.

Fuskare som ertappas riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader och även avstängning från högskoleprovet i två år, det vill säga fyra provtillfällen, skriver SVT.