Man anhållen – misstänks för att ha planerat dåd på Norra latin

I går eftermiddag utrymdes lokaler på Norra latin efter att polisen kontrollerat en man som betett sig märkligt och gav motstridiga uppgifter om sig själv. I natt anhölls han misstänkt för att ha förberett allmänfarlig ödeläggelse.

  • Publicerad 07:21, 25 maj 2016

Det var vid 17.20 i går eftermiddag som polisen kontrollerade mannen vid Norra latin, där det bland annat pågick en tillställning med anledning av Israels självständighetsdag.

– Vi var redan där när vi märkte av mannen, vi är alltid på plats när det finns någon typ av hotbild och firandet av Israels självständighetsdag kan vara ett sådant tillfälle. Det kan också ha pågått någon annan konferens som var en sådan typ av händelse, säger Mats Eriksson vid polisens mediecenter.

Mannen agerade märkligt inför polisen.

– Han uppträdde på ett sätt som gjorde att vi reagerade och vid identifieringen så stämde hans ID inte överens med det som han själv berättade. Han lämnade oklara uppgifter om sig själv helt enkelt.

Polisen tog in mannen på förhör och började undersöka området efter föremål som mannen kan ha använt i syfte att utföra brott. Flera lokaler utrymdes i närheten. Avspärrningarna hävdes klockan 22.45. Inget misstänkt föremål hittades.

I natt klockan kvart i tre anhölls mannen misstänkt för brukande av falsk urkund och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Det är om man misstänkt att personen i fråga har haft för avsikt att genomföra något typ av dåd som påverkar en större mängd människor eller egendom, säger Mats Eriksson.