Mammorna samlades för att sörja på Sergels torg

Hundratals människor samlades på Sergels torg för att sörja de unga män och pojkar som skjutits ihjäl i det dödliga våldet i Stockholm. – I dag ger vi mammorna röst, säger Alexandra Pascalidou från scenen.

  • Publicerad 13:18, 18 nov 2018

Många samlades på Sergels torg i Stockholm. Närmast scenen stod Nackabon Shayan Gaffs familj. Shayan sköts till döds i Segeltorp i Huddinge i oktober.

Tyst minut

På scenen höll hans kusin Lana ett tal.

– Vi väntar fortfarande på att du ska komma in genom dörren, att få ta del av din energi, säger hon.

– Sverige har förlorat någon som kunnat gjort det bättre. Nu begraver vi hot, våld och vapen.

Efter hennes tal var det en tyst minut.

Tio döda i år

Hittills har det skett över 90 skjutningar i Stockholm i år. Tio personer har dött. Förra året sköts 17 personer ihjäl.

Bakom varje skjutning finns en familj, och idag söndag var det mammorna som stod i centrum i arrangemanget som fått namnet ”Mammors manifestation mot det dödliga våldet”.

– I dag ger vi mammorna röst. Vi ger röst år de mammor sm burit sina barn närmast hjärtat och förlorat dom. Vi samlas här idag för att vi har fått nog, för att vi inte längre står ut med att unga människors liv slutar upp som blodpölar i betongen, säger författaren Alexandra Pascalidou, en av dem som håller i trådarna och aktuell med boken Mammorna som handlar om våldet i förorten.

Opolitisk manifestation

Manifestationen som ägde rum mellan klockan 13 och 14 under söndagen beskrivs av arrangörerna som en partipolitiskt och religiöst obunden sammankomst. Förutom mammornas tal uppträder organisationen ”Fuck våldet”, poeter och artister som Linn Segolson, Lorena Santiago och Fabian.

Många var det som kom för att lyssna. För att sörja.

– Jag är här för att de senaste tre veckorna har fem personer redan avlidit av gatuvåldet. Jag vill att det ska ta slut. Om jag får barn i framtiden så vill jag att det ska finnas ett stöd för dem. Jag är för att supporta, säger Kyoma De Volder.

Kyoma De Volder är här för att stötta kampen mot gatuvåldet.

Alltid orolig för sina barn

Olga Moreno stod också i publiken. Hon har själv tre söner som nu har hunnit bli vuxna.

– Men man är alltid orolig för sina barn, säger hon och fortsätter:

– Det måste hända någonting, det har blivit för mycket. Det var dags att det behövdes en manifestation. Alexandra är en jättebra ledare och allting var väldigt fint.