Mammor som vandrar om natten

De är mammor som fått nog av våldet på gatorna. Sedan i vintras är de ute och nattvandrar för att skapa trygghet i Rinkeby, Akalla och Husby. – Vi går runt och bryr oss, säger Nasteha Ali från gruppen Iftinka.

  • Publicerad 16:22, 1 apr 2016

De röda jackorna lyser upp på lång väg när mammorna från Iftinka i Rinkeby går i samlad trupp på gångvägen vid Hinderstorpsgränd.

Iftinka betyder ljuset på somaliska, och det är vad kvinnorna i gruppen vill vara för barnen och ungdomarna i området.

– Det var efter det senaste årets dödsskjutningar och oroligheter som vi bestämde oss för att göra någonting och kom överens om att börja vandra på kvällarna för att skapa trygghet, säger Nasteha Ali.

Iftinka består av cirka 40 kvinnor, som alla har barn i olika åldrar i Rinkeby. Av dem är det 12 som nattvandrar.

Ardo Warsame har fem barn, som är stora nu, och jobbar till vardags på fritids i området. Hon tycker det är en fördel att hon känner igen de flesta barnen och ungdomarna.

– När jag kommer säger de: ”men Ardo, ska du vara här och bry dig också”.

Ardo Warsame nattvandrande i Rinkeby för 10 år sedan, då det fanns aktiva nattvandrare i området. Nu tyckte hon att det var dags att börja synas på gatorna igen.

– Det har hänt så mycket bara det senaste året. När ungdomar dör på våra gator måste vi göra något. Man vill göra mer, men det här är vad vi kan bidra med just nu, säger hon.

Förutom att de nattvandrar om helgerna, har de aktiviteter två dagar i veckan i en lokal på Hinderstorpsgränd. En dag för flickor och en dag för pojkar i åldrarna 10-16 år.

– Vi önskar att vi kunde få en egen lokal, så kunde vi ha fler aktiviteter, säger Ardo Warsame.

Känner ni er trygga när ni är ute och vandrar?

Jag tror att vi har en fördel av att vara mammor från området. Vi vet vilken situation ungdomarna befinner sig. Det känns aldrig obehagligt, utan de respekterar oss, säger Nasteha Ali.

Tillsammans med föreningen Föräldrar i Rinkeby är kvinnorna i Iftinka de som nattvandrar i Rinkeby.

– Vi är oroliga över utvecklingen i området. Vi ser vapen och öppen droghandel och är oroliga över den nya generationen som växer upp mitt bland det, säger Sucdi Haji från Föräldrar i Rinkeby.

I Husby och Akalla finns det också en grupp med mammor som nattvandrar – somaliska kvinnor idealföreningen i Husby.

– Vi började vandra innan sommaren förra året. Det finns stora problem runt omkring i samhället, och våra barn är ute i det, säger Safia Ahmed.

Hon tycker det är viktigt att vuxna finns ute och visar sig på kvällar och nätter i området. I Akalla, Husby och Kista finns flera grupper av föräldrar som nattvandrar, och den somaliska kvinnoföreningen är en av dem.

Sedan i höstas finns en samordnare för nattvandrare i Rinkeby-Kista. Det är John Hammarkvist som fått uppdraget att hjälpa till att etablera nattvandringen i stadsdelen, med att bland annat ordna utbildning.

– Det har inte funnits någon regelbunden nattvandring tidigare, och det är verkligen friska fläktar från de här eldsjälarna från de somaliska kvinnogrupperna som engagerat sig, säger han.

Fakta

Premiärvandring

Sedan den 1 april nattvandrar föräldrarna i Järva enligt ett schema, som samordnaren för nattvandrarna lagt upp.

Nattvandrare är varken poliser, vakter eller sociala myndigheter, utan vuxna som bryr sig om ungdomar och är ute och rör sig i miljöer på kvällar och nätter där många unga brukar vistas.

Källa: Nattvandring.nu