Oscar och Emil Jelving var med och firade Badankans 30-årsjubileum. Foto: Maria Lilja

Mammor krävde att få starta egen förskola

Sundbybergs första föräldrakooperativ Badankan fyller 30 år. Att det överhuvudtaget finns är tack vare ett par envisa mammor och ett egensinnigt socialdemokratiskt kommunalråd.

  • Publicerad 08:19, 22 sep 2018

”Föräldraägt dagis efter lång s-tvekan”. Det är rubriken till artikeln som Svenska Dagbladet skrev i juni1988 när föräldrakopoperativet Ankan just slagit upp portarna i den röda trävillan på Ursviksvägen i Duvbo.

Och att ha tagit sig hit var mycket riktigt en kamp för de mammor som startade kommunens första föräldrakooperativ.

– Vi var ett gäng mammor som tog med oss våra barn upp till kommunalrådet John Olof Rosander, en gråsosse av största kaliber, och sa att vi ville ta över kommunens villa som blivit ledig. Kommunen hade ju alltid varit ledd av Socialdemokraterna och motståndet mot föräldrakoopertiv var jättestort, det var för mycket ihopkopplat med borgerligheten. Men han charmades nog av oss mammor som satt där och argumenterade och ammade, skrattar Ingrid Kyllerstedt Norberg – en av mammorna.

– Han ska ha en eloge för att han vågade gå emot sin egen partilinje, och vågade vara lite egensinnig, fortsätter hon.

I den röda trävillan i Duvbo, där föräldrakooperativet Ankan en gång startade, håller nu en annan förskola till. Foto: Maria Lilja

Farbror Sven lagade mat

Mammorna fick villan. Startade en ekonomisk förening och pytsade in egna pengar, sökte medel i alla möjliga fonder och kontaktade två montessorilärare som de anställde i förskolan.

– Och så fick vi in en pensionerad kock – farbror Sven – som manglade linneservetter och gick runt i kockmössa. Han lagade fantastisk mat och bjöd även hem oss mammor till sin villa i Duvbo och pysslade om oss, minns Ingrid Kyllerstedt Norberg.

Han bjöd även hem oss mammor till sin villa i Duvbo och pysslade om oss

Ingrid Kyllerstedt Norberg

Föräldrarna renoverade, målade och fixade själva förskolan under våren och i maj 1988 kunde de första 8 barnen kliva in.

– Det blev det enormt tryck på platserna, folk ringde hem till oss och sa ”vi vill också gå på det här bra dagiset”, säger Ingrid.

Även politikerna kom på studiebesök och imponerades av kooperativet som de först varit så tveksamma till. Kön till förskolan fick snabbt närmade 100 barn i kö.

Flyttade till simhallen

1990 flyttade Ankan till Sundbybergs gamla simhall och bytte namn till Badankan. Och barnen blev dubbelt så många.

1990 flyttade Ankan till Sundbybergs gamla simhall och bytte namn till Badankan. Och luciatåget blev bra mycket längre i och med att antalet barn fördubblades. Foto: Ulla Quant

I dag ligger föräldrakooperativet ovanpå Ica på Landsvägen. Nyligen firade de sitt 30-års jubileum med korv, saft och en trollkarl – och både nya och gamla barn och föräldrar.

Sara Fuetsch har tagit med sig systerdottern Marta Fuetsch Valencia och mamma Karin Anderberg Fuetsch för att återuppliva gamla minnen.

– Jag minns att vi torkade äpplen och hade stora kärl med makaroner som vi fick leka med för att känna konsistenser, säger Sara.

Karin Anderberg Fuetsch med dottern Sara Fuetsch och barnbarnet Marta. Foto: Maria Lilja

Hon och systern Hanna var några av de första barnen som började på Ankan, 3 och 5 år gamla.

– En familj i veckan var där och lagade mat, och så städade vi på kvällarna, säger Karin Anderberg Fuetsch.

Upplägget är det samma i dag berättar Jenny Sjöberg och Mattias Jelving som har sönerna Oscar 6 år och Emil 4 år på Badankan.

– Man får hjälpa till någon kväll, men det tycker jag bara är positivt och det känns bra att kunna vara med och påverka, säger Jenny.

”Förtrolla oss till grodor!” ropar Emil och Oscar Jelving, medan de fascinerat tittar på trollkarlen Totoo som uppträder under 30-års jubileet. Foto:Maria Lilja

Tack till mammorna

Under den första tiden stod föräldrarna för all städning av förskolan och hoppade även in som vikarier när någon av pedagogerna var sjuka, berättar Ulla Quant, som hade sin dotter i Badankan.

Badankan håller i dag till i huset ovanpå Ica på Landsvägen. Foto: Maria Lilja

– Vi hade nog alla jobb som blev lidande, säger hon.

– Jag yrkesarbetade i högsta grad alla dagar, berättar Sari Ponzer – även hon initiativtagare till Ankan, som i dag är överläkare och professor i ortopedi på Södersjukhuset.

– Men vi ville så gärna få till en verksamhet som vi kunde påverka. Det var vi kvinnor som drog i gång allt, och hade styrelsemöten som var väldigt informella. Den första mannen som kom in i styrelsen köpte en ordförandeklubba det första han gjorde, han tyckte nog vi pratade för mycket i munnen på varandra, skrattar hon.

– Men vi kunde ju utan problem driva en miljonverksamhet ändå.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47