Svea hovrätt. Här friades mannen från Edsberg efter att hans mamma vittnat till hans fördel. Foto: Ulrika Lind

Mammans vittnesmål fick man friad

70 000 kronor i funna kontanter och en guldkedja ledde först till en fällande dom för penningtvättsbrott mot en Edsbergsbo i 20-årsåldern. Nu har mannen friats i hovrätten efter ett vittnesmål från hans egen mamma.

  • Publicerad 06:50, 18 maj 2022

Mannen från Edsberg var tidigare dömd i mål med gängkopplad brottslighet när han dömdes i tingsrätten för penningtvättsbrott sommaren 2020.

Han hävdade att han hade haft med sig kontanterna för att imponera på en tjej som han skulle på dejt med, men enligt tingsrätten fanns det bevis för att han varit inblandad i förmedling av svarta hyreskontrakt och att en stor del av de kontanter han hade ”härrör från brott eller brottslig verksamhet”.

Nytt vittne

Men mannen överklagade till hovrätten och där blev domslutet ett annat efter att mannen åberopat ett nytt vittne – sin egen mamma.

Hon intygade att familjen och släkten hade samlat in pengar till sonen efter att denne hade avtjänat ett fängelsestraff.

Hovrätten ansåg att det inte gick att kategorisera familjens version som en efterhandskonstruktion, och att åtalet därmed inte var styrkt.

Man i 90-årsåldern åtalas för trafikbrott

Nyheter Ska ha kört på pojke på övergångsställe – och smitit En Sollentunabo i 90-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats.onsdag 6/7 15:15

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40