Här föll den 4-årige pojken ner. Ett fall på närmare flera meter. Foto: Läsarbild

Mamman efter olyckan: ”Han hade änglavakt”

Den 4-årige pojken föll flera meter från en trappavsats på förskolan Vasan i Västertorp. Han spräckte skallbenet, men hade änglavakt. Nu utreder fastighetsägaren hur glasskivan i räcket kunde lossna.

  • Publicerad 14:51, 24 nov 2017

Olyckan inträffade på torsdagsmorgonen, på en trappavsats på översta våningen på förskolan Vasan i Västertorp.

Glasskivan i räcket gav plötsligt vika och en 4-årig pojke föll 3,75 meter ner på asfalten.
– Han spräckte skallbenet och fick en blödning mellan hjärnan och skallbenet. Men han hade änglavakt. Läkarna räknar med att det ska läka och att han blir bra, säger 4-åringens mamma.

Hon berättar med gråten i halsen om hur hon fick telefonsamtalet från förskolan, rusade dit och hittade sin son liggande i en stor blodpöl.

– Det går inte att beskriva hur det känns. Han var vaken, men man visste ju inte hur pass skadat huvudet var. Det var fruktansvärt, men jag fick ju bita ihop för att ge honom trygghet.

Det går inte att beskriva hur det känns

Mamman till 4-åringen

Mamman är kritisk till hur en glasskiva i ett räcke på en förskola kunde ge vika.
– Görs det ingen riskanalys? Jag vet ju inte exakt vad som hänt, men även om barn puttar och sparkar ska den ju inte kunna lossna.

Skolfastighetsbolaget Sisab utreder nu hur det kunde ske.
– Originalskivan hade bytts ut, och vi misstänker att den nya skivan var felaktig, säger Thomas Bergsell, pressansvarig.

Så det kan vara slarv inblandat i det här?
– Det är det vi utreder.

Många förskolor och skolor har samma typ av räcke, och nu kollar Sisab upp alla byggnader för att se om det finns risker.

Förskolan Vasan hade under fredagen stängt. Enligt områdeschefen Lotta Forssman får personalen stöd av företagshälsovården, och barn som blev ögonvittnen erbjuds terapisamtal.

Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka.