Mamman avslöjade stor knarkgömma

Mamman larmade polisen om sonens knarkgömma. Då blev familjens liv till ett helvete. Nu åtalas Åkersbergabon för en lång rad brott, bland annat för att under vapenhot pressat familjen på pengar.

  • Publicerad 15:53, 26 jun 2018

Åkersbergabon, som är i 25-årsåldern, åtalas för flera fall av hot och utpressning mot sin familj, drograttfylla, olovlig körning och innehav av olika narkotikapreparat med avsikt att langa vidare. Mannen ska också i början av året ha misshandlat sin mamma med en stol.

Åkersbergabon har haft fulla restriktioner under häktningstiden, det betyder inga kontakter med omvärlden förutom med sin advokat.

– Det är klart att det är klart att det är jobbig att sitta frihetsberövad med fulla restriktioner. Han försöker göra det bästa av det, men han riskerar ju ett långt fängelsestraff, säger försvarsadvokat Sabina Böö.

Stort knarkparti hittas

Åkersbergabons storebror har i förhör vittnat om att hans bror hotat att knivhugga mamman efter att hon tipsat polisen om knarkgömman bakom öppna spisen i vardagsrummet. Mannen släpptes snabbt efter husrannsakan och förhör och åkte mitt i natten direkt hem för att göra upp med sin mamma.

Mannen krävde att mamman skulle ersätta honom för 175,26 gram amfetamin och 5,28 gram cannabis som polisen hade tagit i beslag. Polisen hade vid tillslaget också hittat så kallade ”redline”-plastpåsar, en våg och vakuumförpackare i hans sovrum. I åtalet beskrivs detta som ”det stora partiet narkotika” och kan vara värt över 40 000 kronor på gatan, enligt CAN:s statistik.

”Han är ju alltid påtänd”

Mannen blir snabbt aggressiv när han kommer hem och börjar slå sönder väggarna i familjens villa. Hans storebror larmar då polisen som snabbt skickar en patrull. Mamman har då flytt ut och tagit med sig mobilen. Larmoperatören frågar henne då om hon tror att sonen är påtänd.

”Han röker ju på konstant, han är ju alltid påverkad…”, säger mamman, enligt utskrifter från larmsamtalet.

Polismannen: ”Släpp vapnet”

När poliserna kommer ser de Åkersbergabon skrika och vifta med en flaska cava och en batong i handen. En av polismännen uppfattar det som att mannen tänker gå till attack med mot mamman.

Mamman som mött upp polispatrullen blir i den situationen så rädd att hon springer runt husknuten. Hon berättar i förhör att hon därifrån hör en polis skrika ”släpp vapnet”.

Åkersbergabon grips och får handfängsel. Poliserna berättar efteråt att mannen bankar huvudet mot rutan i polisbilen och gormar att hans mamma ska få sota för detta. Han hotar även att söka upp poliserna i hemmet.

Hotade sin bror med baseballträ

Åkersbergabon har, enligt åtalet, också några dagar senare hotat sin storebror och sin pappa. Han ska tillsammans med en man ha sökt upp dem i villan i Åkersberga och sedan ska de, enligt åtalet, ha hotat brodern med basebollträ och kniv.

Pappan har i förhör berättat att de försökte pressa storebrodern på 15 000 kronor. Pappan, som var i huset för att beskydda sin äldre son blev vittne till händelsen och fruktade för sonens liv.

Haffad gång på gång

Polisen har, enligt stämningsansökan, plockat in Åkersbergabon flera gånger när han kört runt med amfetamin, hasch och det narkotikaklassade läkemedlet buprenorfin i bil. Mannen stoppades bland annat drogpåverkad i Farsta i mars med 34,3 gram amfetamin i bilen. Han åtalas i det fallet för att ha köpt amfetaminet i ”överlåtelsesyfte”.

Åkersbergabon har erkänt både den olovliga körningen och innehavet av narkotika den dagen, men erkänner inte att han haft som syfte att langa drogerna vidare.

Polisen har dock hittat både så kallade ”redlinepåsar” – som kan användas för att portionsförpacka knark – i hans sovrum, samt våg och vakuumförpackare. De hittar då också spår av narkotika på plastbitar.

Åkte runt med vapen i bilen

Polisen har också vid flera tillfällen haffat Åkersbergabon med vapen. Han stoppades bland annat i Översättra i maj med yxa, knivar och basebollträn i bilen. ”Yxan och baseballträn var ägnade att användas som vapen vid brott mot liv och hälsa”, står det i stämningsansökan. Vid andra tillfällen när mannen stoppats har polisen hittat knogjärn och pepparspray på honom.

Grips med yxa – anhålls

Polisen griper, några dagar efter utpressningen mot storebrodern, Åkersbergabon med yxan, knivar och baseballträn i bilen. Han häktas tre dagar senare och just nu pågår huvudförhandlingen i rätten.

– Jag fattade först beslut om att anhålla honom i sin frånvaro när det kom till min kännedom att han var misstänkt för misshandeln mot familjen, olaga hot och utpressningssituationer, förklarar åklagare Kevin Öksuz, som inte kan svara på varför polisen inte begärt detta tidigare.

Ingår mannen i den kriminella gängstruktur som langar knark och som polisen försöker punktmarkera i Åkersberga centrum?

– Vi har inte utrett några sådan frågor och vi har inte fått några sådana indikationer.

Enligt försvarsadvokat Sabina Böö förnekar Åkersbergabon att han har hotat sin mamma och pressat familjen på pengar.

Mannen har i förhör erkänt innehav av narkotika för eget bruk, men han hävdar att andra som varit i familjens villa kan ha gömt knarkpartiet bakom den öppna spisen. Han vill inte heller kännas vid att han burit vapen för att hota.

– Han har erkänt innehav av vissa knivar i självförsvarssyft, säger Sabina Böö.

Fakta

Åkersbergabon begick brott på brott

14 februari: Mannen misshandlar sin mamma, han drar ner henne på golvet och kastar en stol på henne.

27 februari: Mannen stoppas av polisen när han kör bil olovligen med droger i kroppen i Södertälje. Han har också en kniv och pepparspray på sig.

1 mars: Mannen kör bil drogpåverkad och stoppas i Farsta. Han körde olovligen – igen. Han ska också ha köpt 34,4 gram amfetamin för att, enligt åklagaren, langa vidare.

24 mars: Åkersbergabon haffas av polisen när han olovligen kör bil och dessutom drogpåverkad. Polisen hittar också ett knogjärn i bilen i Åkersberga. ”Föremålet var ägnat att användas som vapen vid brott mot liv och hälsa”, enligt åtalet. Han åker också dit på ringa narkotikabrott eftersom han ha 0.30 gram buprenorfin.

25 april: Polisen hittar mannen drogpåverkad i hemmet i Åkersberga. Gör också ett beslag av ”det stora parti narkotika”, 175,26 gram amfetamin och 5,28 gram cannabis där. Amfetaminet låg gömt bakom öppna spisen i vardagsrummet.

26 april: Åkersbergabon släpps mitt i natten och åker direkt hem och hotar sin mamma och slår också sönder väggar i huset. Han ska ha sagt att han ska knivhugga henne och utpressat henne på pengar för narkotika som polisen tog i beslag efter att hon larmat. Den äldre brodern blir vittne till hoten mot mamman och fruktar för hennes liv. Åkersbergabon grips igen.

1 maj: Mannen hotar sin storebror för en påstådd skuld. Han har med sig minst en man och det hotar brodern med baseballträ och kniv. Deras pappa blir vittne till hoten och fruktar för sin äldre sons liv.

6 maj: Åkersbergabon anhålls. Han stoppas då av en polispatrull med en yxa, två knivar och två basebollträ som ”var ägnade att användas som vapen” i ett fordon på allmän plats.

9 maj: Åkersbergabon häktas.

18 juni: Åkersbergabon åtalas för en lång rad brott: misshandeln av mamman, vapenbrott, brott mot lagen om förbud mot knivar och andra farliga föremål på allmän plats, drograttfylleri, flera fall av narkotikabrott, bland annat för innehavet av ett stort parti amfetamin, flera fall av ringa narkotikabrott på grund av eget bruk, grovt olaga hot mot pappan, försök till grov utpressning och grovt olaga hot mot brodern, försök till utpressning mot mamman samt flera fall av grov olovlig körning.

 

Källa: Norrorts åklagarkammare i Stockholm
Visa merVisa mindre