Duodebut. Kristina Murray Brodin sonen Leo Brodin har precis kommit ut med barnboken "Dåligt humör". Foto: Pekka Pääkkö

Mamma och son har skrivit barnbok ihop

Vasastadsbon Kristina Murray Brodin är en van barnboksförfattare och har jobbat på förskola i många år. Sonen Leo Brodin har gått i samma spår och nu debuterar de som duo.

  • Publicerad 13:26, 12 nov 2020

Kristina Murray Brodin bor på Västeråsgatan och är ofta ute och promenerar med sonen Leo i området. Det var under en av deras promenader som idén om att skriva en barnbok ihop kom till.

– Jag minns att det var när vi gick från Sinnenas trädgård och genom Vasaparken när jag spontant fick idén att vi skulle skriva "Dåligt humör", säger Leo Brodin.

Bokens målgrupp är barn mellan två och sex år.

– Den handlar om Kim som ser Hilma sitta på sin balkong. Han ser att hon är på dåligt humör och börjar fråga sina grannar i huset vad de gör för att bli glada. Någon brukar klä sig i klänningar, en annan ritar teckningar och en tredje löser korsord, säger Leo Brodin, och fortsätter:

– En tjej blir glad av sina husdjur som är flera råttor. Kim samlar på tips från sina grannar eftersom han vill att Hilma ska bli på bra humör igen.

Inspirerade av Håkan Juholt

Illustrationerna i boken är gjorda av Joanna Schmidt. Ett önskemål från författarna var att en karaktär, konstnären, utseendemässigt skulle vara lik den förre S-ledaren Håkan Juholt.

– Vi tycker att han har ett unikt utseende som gör sig bra som arg men snäll konstnär. Alla karaktärer är väldigt fina och det känns som att de inte hade "kunnat" se ut på något annat sätt, säger Kristina Murray Brodin.

Hon och Leo har suttit på varsitt håll framför sina respektive datorer och skrivit i ett dokument som de uppdaterat löpande. De har redan tre manus klara om Kim och Hilma.

– Jag har ju skrivit många barnböcker med jag har aldrig känt såhär mycket för karaktärerna som jag gör nu. De känns väldigt levande, säger Kristina Murray Brodin.

I många år jobbade Kristina på en förskola, för cirka ett år sedan gick hon i pension. Leo har också vikarierat på förskolor och de säger att de har fått många idéer från barnens funderingar.

Hur har det varit att jobba med en familjemedlem?

– Vi har varit som jämbördiga kollegor. Leo har fått mig att tänka på nya sätt och han har också utvecklats mycket, säger Kristina Murray Brodin och Leo fyller i:

– Det gick mycket enklare än förväntat.

Vad tror du att det beror på?

– Att vi inte "är" mor och son när vi skriver. Jag tror att det är väldigt få som har en relation till sin förälder där man aldrig bråkar.

Bokens utgivningsdatum var i måndags, 9 november.

"Dåligt humör" släpptes i måndags.