Rånet inträffade vid Hägerstensåsens tunnelbana. Foto: Mia Dahlgren

Mamma: ”Min son blev rånad på sin veckopeng”

Socialtjänsten och polis jobbar för att få bukt med barn- och ungdomsgängen. Samtidigt slår föräldrar larm om nya attacker mot barn – nu på Hägerstensåsen. – Min son blev rånad, men inga vuxna reagerade, berättar mamman till en 12-årig pojke.

  • Publicerad 09:08, 30 okt 2017

Som Lokaltidningen Mitt i berättat har socialtjänsten skapat ett nätverk med polis, skola, fritidsverksamheter och föräldrar för att lösa problemen med att gäng med minderåriga går till attack mot andra barn.

Samtidigt kommer rapporter om nya våldsamheter.
Två mammor uppger för Mitt i att deras respektive  barn, 11 och 12 år, förra söndagen sedan blev jagade av ett stort gäng med ett tiotal barn och unga  i åldrarna 13 till 16 år.

Mamman som polisanmält händelsen berättar att tolvåringen blev hotad med en pinne och rånad på sin veckopeng och keps. En av förövarna ska också ha visat en kniv.

Händelsen inträffade på eftermiddagen vid Hägerstensåsens tunnelbana.
– Min son blev omringad av ett gäng, men inga vuxna som gick förbi agerade.  Jag tycker att det är märkligt att ingen ifrågasatte det som hände och larmade 112, säger tolvåringens mamma.

Nu hoppas jag att alla vuxna tar sitt ansvar och hjälps åt.

Mamma till 11-åring som jagades av gäng

Elvaåringens mamma håller med:
– Nu hoppas jag att alla vuxna tar sitt ansvar och hjälps åt. Jag är väldigt orolig för klimatet i vårt område.

Socialtjänstens barn- och ungdomsenhet som arbetar med att lösa situationen genomgick för några månader sedan en omorganisation, vilket ledde till personalflykt. Nu finns nio bemanningskonsulter på plats på de vakanta tjänsterna.

Påverkar det här ert arbete med gängen?

– Nej, det har inte fattats handläggare att hantera situationen, eftersom vi har haft och har full bemanning på tjänsterna, uppgerLeif Jarlebring, chef för barn- och ungdomsenheten.

Men Moderaterna är inte övertygade.

– Det är allvarligt om det skulle visa sig att den uppkomna situationen beror på att insatser och hjälp från socialtjänsten inte har funnits i tillräcklig utsträckning på grund av ekonomiska underskott och nedskärningarna på socialtjänstens barn- och ungdomsenhet. Därför kommer vi kräva en granskning av detta, säger Lars Svärd (M),  gruppledare i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd, i ett pressmeddelande.